Η ΕΚΤ δίνει σήμα για μείωση των επιτοκίων

Η ΕΚΤ δίνει σήμα για μείωση των επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:21 Δημιουργία 25/07/19, 15:08

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της στη σημερινή συνεδρίαση η ΕΚΤ, δίνοντας όμως το σήμα για μία μείωση τους επόμενους μήνες, καθώς ενσωμάτωσε στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα την πρόβλεψη και για «χαμηλότερα επίπεδα», εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται κάτω από τον επίσημο στόχο.

«Το συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο της μεσοπρόθεσμα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το πρόγραμμα APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Τονίζει δε την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα από το στόχο.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», υπογραμμίζει.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της ΕΚΤ «ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις επιλογές τους».

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Αν σου άρεσε κάνε