Παίρνει «ανάσες» η μεσαία τάξη!

Παίρνει «ανάσες» η μεσαία τάξη!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:13 Δημιουργία 26/07/19, 09:57

«Ούτε μία μέρα για χάσιμο»… αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πράξη, «τρέχοντας» τις διαδικασίες με στόχο την οριστική λύση σε ακανθώδη ζητήματα.

Καταθέτοντας χθες το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, η κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί, για να φέρει άμεσα αποτελέσματα σε «μέτωπα», που καίνε.

Σήμερα, Παρασκευή το δρόμο για τη Βουλή και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος παίρνει το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως την 1η Αυγούστου.

Ουσιαστικά, σήμερα η κυβέρνηση εγκαινιάζει το νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής υπέρ της μεσαίας τάξης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα βρεθεί και στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς του για τις επόμενες δράσεις τους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει και πάλι στους υπουργούς του πως η κυβέρνηση οφείλει να φανεί αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας την «προσήλωση» στις δεσμεύσεις.

Ο ίδιος θα δώσει έμφαση στην ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα, ενώ θα τονίσει εκ νέου το μεγάλο στοίχημα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας.

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά με επίκεντρο των μειώσεων την ταλαιπωρημένη από την κρίση και την υπερφορολόγηση μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία. Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι αλλά στο τέλος θα εφαρμοστεί μειωτικός συντελεστής 30%, 27%, 25%, 20% ή 10% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα για αξίας ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ ο συντελεστής έκπτωσης είναι 30%, για αξία από 60.001 έως 70.000 ο συντελεστής έκπτωσης είναι 27%, για αξία από 70.001 έως 80.000 ο συντελεστής έκπτωσης είναι 25%, για αξίας από 80.001 έως 1.000.000 η μείωση του φόρου θα είναι 20% και για αξία περιουσίας αντικειμενικής αξίας από 1.000.001 και πάνω ο συντελεστής έκπτωσης θα είναι 10%. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου και ο φόρος να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2020.

-βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από 5% σε 3%, η ελάχιστη δόση μειώνεται από 30 σε 20 ευρώ και εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ρυθμίζουν το ύψος της δόσης και τον αριθμό των δόσεων.

-βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που επιτρέπουν για οφειλές έως 5.000 ευρώ την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε έως 24 ενώ η ρύθμιση θα προσφέρεται και άτοκα. Οι διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στην πάγια ρύθμιση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν τελικά στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε