«Πλώρη» για γρηγορότερη σύνταξη - Στην αναμονή 400.000 για 2 χρόνια

«Πλώρη» για γρηγορότερη σύνταξη - Στην αναμονή 400.000 για 2 χρόνια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:03 Δημιουργία 26/07/19, 12:58

«Πλώρη» για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των πολιτών που αναμένει από τη Δημόσια Διοίκηση να εκδώσει ή να επανυπολογίσει τη σύνταξή του, φτάνει τους 400.000, με μέσο όρο αναμονής τα δύο χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τα πέντε έτη, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων εγκυκλίων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά 90.1 Fm", ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων με παράλληλη ενίσχυση των ψηφιακών πλατφορμών με το απαραίτητο λογισμικό… Υπάρχουν διεθνείς πρακτικές εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων όπου, συνδυαστικά με call centers και ψηφιακές πλατφόρμες, δίνουν εξατομικευμένες απαντήσεις στους πολίτες. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα τους ασφαλισμένους, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, που προσπαθούν σήμερα από τη μια να εκδώσουν τις συντάξεις και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τους πολίτες».

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ που εκκρεμεί, επιβεβαιώνοντας, όπως είπε, «για ακόμα μια φορά πως είναι δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά θα σεβαστούν οποιαδήποτε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% για τις συντάξεις παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, «ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και αύξηση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του παραπάνω μέτρου, αυτό θα γίνει τμηματικά εντός τετραετίας. Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει το χρόνο υλοποίησης και, γι' αυτό, την αναμένουμε».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΣΔΟΕ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι η αποκομματικοποίηση τόσο του ΣΔΟΕ, όσο και του ΣΕΠΕ, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση των ελέγχων, εδραιώνοντας ένα καθεστώς διαφάνειας και ανεξαρτησίας, με παράλληλη στήριξη και προστασία των ίδιων των ελεγκτών. Η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, είναι προτεραιότητά μας».

Αν σου άρεσε κάνε