Οι επενδύσεις το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι επενδύσεις το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:31 Δημιουργία 31/07/19, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις», δηλώνει ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας στο αμερικανικό περιοδικό Fortune, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα τεράστιο επενδυτικό κενό.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι επενδύουμε μόλις το 10% του ΑΕΠ, ενώ πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20% του ΑΕΠ.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι το στοίχημα, που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να εξέλθει η χώρα οριστικά από το «σπιράλ» της ύφεσης και να προσφέρει σε νέους ανθρώπους τις θέσεις εργασίας, που χρειάζονται για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έχει μετρηθεί σε μια σειρά από δείκτες:

- Στο πεδίο της φορολογίας, ο συντελεστής της εταιρικής φορολόγησης στην Ελλάδα βρισκόταν το 2018 στο 29%, ή 5,1 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (Tax Foundation Index).

- Στο πεδίο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η χώρα βρίσκεται στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών παγκοσμίως σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2019.

- Η Ελλάδα κατέχει επίσης την πρώτη θέση σε δυσκολία έναρξης / «τρεξίματος» μιας επιχείρησης (Global Complexity Index 2019).

- Σε δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020, η Ελλάδα με μόλις 20% είναι 21η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε χρήματα που έχουν πραγματικά φτάσει στους δικαιούχους.

- Η χώρα εξακολουθεί να φθίνει σε ανταγωνιστικότητα και κατατάχθηκε στην 57η θέση (-4) στην κλίμακα της τελευταίας Έκθεσης Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας 2018-2019 του World Competitiveness Forum.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αποκαλύπτεται η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει επενδύσεις .Το 2018 οι επενδύσεις δεν αυξήθηκαν 0,8%, όπως προέβλεπε ο Προϋπολογισμός, αλλά καταβαραθρώθηκαν σημειώνοντας πτώση 12,2%!

Η Ελλάδα, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, χρειάζεται οπωσδήποτε ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια. Ποσοστά 2%-2,5% είναι σίγουρα ικανοποιητικά, αλλά μπροστά στο «βουνό» χρέους και των τόκων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, δεν αρκούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μπορέσει η οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 3% θα πρέπει ετησίως να γίνονται επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC από το 2009 έως το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα απομακρύνθηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας ένα επενδυτικό κενό συνολικά 450 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, εκτιμώνται σε περίπου 210 δισ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022, δηλαδή να γίνονται 42 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως. Οι προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης για την ίδια περίοδο περιορίζονται περίπου στα 100 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα αθροιστικό χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 110 δισ. ευρώ.

O στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διπλασιάσει το ποσοστό ανάπτυξης στο 4% μέχρι τον επόμενο χρόνο και γι’ αυτό θα χρειαστεί επενδύσεις. Για να πείσει τους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστευθούν και πάλι τη χώρα θέλει να προχωρήσει άμεσα με το project του Ελληνικού.

Αλλά αυτό δεν θα αρκέσει. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, ένα αργοκίνητο δικαστικό σύστημα και τη διαφθορά και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Αν σου άρεσε κάνε