Συντάξεις αυθημερόν από τον Ιούνιο του 2020

Συντάξεις αυθημερόν από τον Ιούνιο του 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:31 Δημιουργία 01/08/19, 12:22

«Πλώρη» για ριζική ανανέωση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων έχει βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στην αναμονή!

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη, στόχος είναι από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για συντάξεις για τις οποίες υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο σχετικό σύστημα, οπότε δεν χρειάζονται ούτε επιπλέον δεδομένα ούτε η παρέμβαση ανθρώπινου χεριού για τη δημιουργία της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Έτσι, θα αποφορτιστούν άμεσα οι ομάδες εργασίαςστον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ από την έκδοση των υπόλοιπων συντάξεων.

«Θα προχωρήσει αυτό με τη δημιουργία επιπλέον περιπτώσεων συντάξεων, που μπορούν να εκδίδονται αυτόματα», τόνισε ο κ. Μηταράκης, γνωστοποιώντας ότι «στόχος είναι κάποια στιγμή το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων και πλέον οι υπόλοιπες, που είναι πιο πολύπλοκες ή ειδικές περιπτώσεις -για παράδειγμα για πολίτες που έχουν δουλέψει και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και χρειάζεται επικοινωνία με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυτές απαιτούν λίγο ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά πλέον από τις ομάδες που θα είναι επιφορτισμένες μόνο με το 10% των συντάξεων θα είναι πολύ- πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν».

Παράλληλα, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης των ασφαλισμένων, με τη δημιουργία συστημάτων και ειδικών ομάδων που θα μπορούν να απαντούν σε εξατομικευμένα ερωτήματα.

«Διότι σήμερα αυτό που είδαμε από τις πρώτες αυτοψίες που κάναμε στον ΕΦΚΑ, είναι ότι οι πολίτες πηγαίνουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ -δικαιολογημένα επειδή περιμένουν πολύ καιρό την έκδοση της σύνταξής τους- ρωτάνε τους υπαλλήλους τι γίνεται με την υπόθεσή τους και οι υπάλληλοι, που έπρεπε να εκδίδουν όλο το οκτάωρο συντάξεις, αφιερώνουν τη μισή τους μέρα απαντώντας στα δικαιολογημένα ερωτήματα των πολιτών», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Υπήρχε διάταξη για την επιστροφή των συντάξεων χηρείας στο προ Κατρούγκαλου επίπεδο. Αυτή δεν είχε ενεργοποιηθεί εσωτερικά γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε προλάβει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο. Την εκδώσαμε στις 17 Ιουλίου, μέχρι το τέλος Αυγούστου πιστεύουμε ότι η ομάδα πληροφορικής του ΕΦΚΑ θα έχει ολοκληρώσει τους επανυπολογισμούς, ώστε με την πληρωμή που γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να μπορεί να δοθεί το νέο επίπεδο της κύριας σύνταξης και τα αναδρομικά από την ημερομηνία ψήφισης της αλλαγής του νόμου».

Αν σου άρεσε κάνε