Η εμπιστοσύνη ήρθε, τα capital controls φεύγουν…

Η εμπιστοσύνη ήρθε, τα capital controls φεύγουν…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:50 Δημιουργία 05/08/19, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη άρση των capital controls, μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε η ΤτΕ, έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, θα την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ΔΕΘ.

Η Ελλάδα μπαίνει τώρα στην τελική ευθεία για άρση των capital controls, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, τα capital controls σχετίζονται με την εμπιστοσύνη.

Με δεδομένο το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές μετά την επικράτηση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε και η εμπιστοσύνη, βασική προϋπόθεση για πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως μόλις πρόσφατα, με επταετές ομόλογο, η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Παράλληλα, στη δευτερογενή αγορά οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση 0,15%, έναντι 0,23% στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας.

Βαρύ τίμημα σε ύφεση και σε τεράστιο κενό επενδύσεων και αποταμίευσης, πλήρωσε η ελληνική Οικονομία μετά την επιβολή των capital controls.

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους εταίρους, επικράτησε πανικός με μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ. Η εικόνα επιδεινώθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.

Οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ. Αναλυτές σημείωναν ότι αν δεν προχωρούσε η ΕΚΤ στη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, τότε η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), στο πρότυπο της Κύπρου. Επιβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της 29ης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι τράπεζες προχώρησαν σε αργία έως τις 20 Ιουλίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου.

Οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες περισσότερα από 60 ευρώ την ημέρα. Αν μια ημέρα δεν εισέπρατταν το ποσό, δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν την επομένη το διπλάσιο. Δεν μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιήσουν από καταστήματα του εξωτερικού ηλεκτρονικές αγορές έργων τέχνης, κοσμημάτων, ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών ειδών, καλλυντικών κ.ά. Παράλληλα, οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές θα έπρεπε να περάσουν από το κατώφλι της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία

Η μειωμένη ρευστότητα, το αυξημένο κόστος, αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών. Οι επιπτώσεις αυτές αποτελούσαν καθημερινό βαρίδι για τις επιχειρήσεις. Oι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. ευρώ σε 21,9 δισ. και οι εισαγωγές από 47,1 σε 36,4 δισ. ευρώ σε μια διετία. Επλήγησαν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλαπλσιάστηκαν τα λουκέτα, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι, εξαϋλώθηκε η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ), υπέστησαν ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και επωμίστηκαν μεγάλο βάρος οι φορολογούμενοι, μειώθηκαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, δέχθηκε πλήγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά.

Αν σου άρεσε κάνε