Ταμεία: «Ανάσα» ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι 120 δόσεις

Ταμεία: «Ανάσα» ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:57 Δημιουργία 06/08/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σημαντική μείωση που μπορεί να φθάσει και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες αναμένεται να επιφέρει η διάταξη που ψηφίζεται στην Βουλή, σχετικά με τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη διάταξη, μειώνεται το επιτόκιο των δόσεων της ρύθμισης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 5% σε 3%.

Η μείωση αυτή του επιτοκίου θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε ελάφρυνση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της ρύθμισης για 10 χρόνια, δηλαδή τις 120 δόσεις.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, η ελάφρυνση που προσφέρει το μειωμένο επιτόκιο ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητα τους και καθιστά πιο ομαλή πλέον την περαιτέρω οικονομική τους δραστηριότητα.

Η μείωση του επιτοκίου, επίσης, καθιστά τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών πιο ελκυστική σε όλους τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες επανένταξης αρκετών συμπολιτών μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερης ανταπόκρισης στη συνεπή καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε ρύθμιση με βελτιώσεις στις 120 δόσεις για τα νοικοκυριά.

Από την πλευρά του η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τονίζει ότι βελτιώνεται η ρύθμιση, γίνεται πιο ελκυστική και δίνεται η δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει τα 36 δισ. ενώ οι οφειλέτες τους 1.400.000.

Εν τω μεταξύ ανεμπόδιστα όλοι οι πολίτες που είχαν οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία για το διάστημα 2017-2018 μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει εκκαθάριση του ασφαλιστικού αρχείου για να μπορέσουν έτσι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία όσοι είχαν οφειλές για το διάστημα 2017-2018 και δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές στον τέως ΟΑΕΕ άνω των 20.000 ευρώ, οφειλές στο τέως ΕΤΑΑ οι οποίες ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και οφειλές στον τέως ΟΓΑ πάνω από τα 6000 ευρώ.

Έτσι όποιος οφειλέτης του τέως ΟΑΕΕ χρωστά πχ 22.000 ευρώ (ακόμα και μετά τον επανυπολογισμό των οφειλομένων εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου), θα πρέπει να πληρώσει 2000 ευρώ, έτσι ώστε να πέσουν τα χρέη του στα 20.000 ευρώ και έτσι μόνο θα μπορεί να τα εντάξει στη ρύθμιση.

Πάντως η ΕΣΕΕ, πρότεινε να ανέβει το ανώτατο πλαφόν των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, τα οποία μπορούν να ρυθμισθούν τουλάχιστον από όσους οφειλέτες βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης, από τα 20.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ.

Επίσης, η ΕΣΕΕ ζήτησε, να υπάρξει διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για παροχές που δεν έλαβαν το διάστημα 2009 – 2016. Με άλλα λόγια, οι έμποροι ζητούν να διαγραφεί το κομμάτι των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ και έτσι να μειωθεί κατά αντίστοιχο μέρος το σύνολο των οφειλών τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς. Πρακτικά, δηλαδή, να μείνει για την προτεινόμενη περίοδο (2009 -2016) μόνο το κομμάτι των οφειλών προς το ταμείο για την κύρια ασφάλιση τους (σ.σ. τον ΟΑΕΕ).

Αν σου άρεσε κάνε