Ξεκίνησε η «μάχη» για τα πλεονάσματα

Ξεκίνησε η «μάχη» για τα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:45 Δημιουργία 06/08/19, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η «μάχη» για τη χαλάρωση του λεγόμενου «δημοσιονομικού ζουρλομανδύα» που απαιτεί από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, έχει ξεκινήσει.

Ήδη συζητείται με τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης του στόχου, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσει βήμα-βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να επιτύχει μέσα στο 2020 αυτόν τον στόχο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι.

«Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;» δηλώνει ο Πρωθυπουργός.

Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας.; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», τονίζει στους δανειστές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορες προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς μείωση του αφορολογήτου και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Εκτός από το «ατού» των αγορών, η κυβέρνηση εξετάσει να θέσεις στο τραπέζι και μία πρόταση η οποία εάν υιοθετηθεί αυξάνει σημαντικά τον δημοσιονομικό χώρο.

Η κυβέρνηση ζητά να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του πλεονάσματος και τα κέρδη του ελληνικού δημοσίου από τις επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs).

Πρόκειται για ποσό που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το κενό που ήδη προβλέπεται να υπάρξει το 2020 και θα διευρυνθεί, ασφαλώς, με τις φοροελαφρύνσεις της νέας κυβέρνησης.

Με την ισχύουσα συμφωνία, τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs λογίζονται ως έσοδα του ελληνικού δημοσίου (η πρώτη δόση των 650 εκατ. έχει ενσωματωθεί στα αποτελέσματα της γενικής κυβέρνησης) ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό του μνημονιακού πλεονάσματος βάσει του οποίου κρίνεται και το επιτυγχάνονται ή όχι οι στόχοι.

Τα SMPs και ANFAs είναι ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και προβλέπεται να επιστρέφονται δύο φορές τον χρόνο, υπό τον όρο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει συμφωνήσει να εφαρμόζει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταπρογραμματικής της εποπτείας. Δεν υπολογίζονται, όμως, στα έσοδα.

Με το ισχύον καθεστώς, τα κέρδη από τα ANFΑς και τα SMPs μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον «κουμπαρά» του χρέους. Αυτό επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε