Στρώνεται το «χαλί» για μειωμένα πλεονάσματα

Στρώνεται το «χαλί» για μειωμένα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:49 Δημιουργία 08/08/19, 08:40
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, κάτι που αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, αποτελεί το ισχυρό «όπλο» της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι έχει ήδη τεθεί το θέμα της μείωσης στους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τρεις εβδομάδες ίδιος έχει και επίσημα θέσει το θέμα στις Βρυξέλλες με επιστολή που απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας κατά ένα εξάμηνο.

Στην επιστολή αυτή ο υπουργός αναδεικνύει τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι το εξής: Το κράτος κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών, δανειζόμενο με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ. Και η επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στις 105.3 μονάδες τον Ιούλιο. Και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα από το 2008. Κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξή μας μπορεί να πετύχει τον στόχο του 3%-4%, που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσει βήμα-βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να επιτύχει μέσα στο 2020 αυτόν τον στόχο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ωριμάζουν οι συνθήκες, ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι.

«Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας.; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνέδεσε ευθέως τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους οι παραδοχές για το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να αναθεωρηθούν.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες υπέρ της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τάσσεται ο Πιέρ Μοσκοβισί και φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα τον έχει ως σημαντικό σύμμαχό της.

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα την Παρασκευή και η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό αποκτά, υπό αυτό το πρίσμα, αυξημένο ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για περιοδεία στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, πριν ξεκινήσει ο κρίσιμος γύρος διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς για το δημοσιονομικό σχεδιασμό του επόμενου έτους.

Αν σου άρεσε κάνε