Μηδενικός ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο

Μηδενικός ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:53 Δημιουργία 08/08/19, 12:51

Μηδενική είναι η μεταβολή του πληθωρισμού τον Ιούλιο του 2019 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον μήνα Ιούλιο του 2019, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι κάμψης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2018 - Ιουλίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2017 - Ιουλίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2017 - Ιουλίου 2018 με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2016 - Ιουλίου 2017.

Σε ότι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, αυτός τον Ιούλιο καταγράφει ετήσια αύξηση 0,4%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο σημειώνεται πτώση κατά 1,2%.

Οι επιμέρους κλάδοι

Η μηδενική μεταβολή του Γενικού ΔΤΚ τον μήνα Ιούλιο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2018, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 1,4% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, αλλαντικά, γιαούρτι, τυριά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφές-κακάο-τσάι, χυμούς φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά, πατάτες.

• 0,9% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

• 2,1% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 1,7% στην Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές-επισκευές.

• 0,8% στην Εκπαίδευση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 1,7% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 0,4% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 0,3% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,3% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

• 2,5% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

• 3,6% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 0,4% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε