Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:49 Δημιουργία 09/08/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στο EuroWorking Group(EWG) στις 5 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλλει αίτημα για άμεση εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους περίπου 2,8 με 3 δισ. ευρώ, με στόχο να λάβει το «πράσινο φως» από το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου 2019.

Πρόκειται για τίτλους που θα λήξουν έως το τέλος του 2020, το επιτόκιο των οποίων ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 5%.

Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της και επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του, που είναι και τα δύο θετικά για το αξιόχρεο της χώρας.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ μικρότερη περίοδο αποπληρωμής από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημειώνει ο οίκος.

Η Ελλάδα ίσως αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ εφέτος και το επόμενο έτος. Το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά είναι 5,13% έναντι 1,14% που είναι το μέσο κόστος χρηματοδότησής της από το EFSF και τον ESM και έναντι 3,45% και 3,875% που είναι τα τοκομερίδια (κουπόνια) των πρόσφατων εκδόσεων της πενταετούς και 10ετούς ομολόγου, αντίστοιχα. Αποπληρώνοντας πρόωρα το ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 250-300 εκατ. ευρώ. Και αυτή η μείωση θα υποστηρίξει την πολιτική μείωση των φόρων που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα θα έχει ακόμη να αποπληρώσει στο ΔΝΤ ποσά 1,3 έως 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-23 και άλλα 284 εκατ. ευρώ το 2024. Η χρηματοδότηση για την πρόωρη αποπληρωμή θα γίνει από το μεγάλο ταμειακό «μαξιλάρι» της χώρας, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 27 δισ. ευρώ ή το 14% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018 και αυξήθηκε λόγω των εσόδων 5 δισ. ευρώ από τις εφετινές εκδόσεις ομολόγων.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προχώρησαν επίσης σε πρόωρες αποπληρωμές στο ΔΝΤ, όταν ήταν στην πρώιμη φάση για την απόκτηση πλήρους πρόσβασης στις αγορές, όπως είναι η Ελλάδα σήμερα, προκάλεσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τις πρόωρες αποπληρωμές τους.

Αν σου άρεσε κάνε