«Γεμίζουν» τα ταμεία, υποχωρούν οι ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

«Γεμίζουν» τα ταμεία, υποχωρούν οι ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:04 Δημιουργία 14/08/19, 08:00

Αξιόλογη υπέρβαση του στόχου σημειώθηκε στα έσοδα του προϋπολογισμού τον μήνα Ιούλιο, ενισχύοντας τις προσπάθειες του νέου οικονομικού επιτελείου για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων χωρίς αποκλίσεις.

Η καλή πορεία των εσόδων τον Ιούλιο αποτελεί θετικό μεν στοιχείο, αλλά δεν είναι αρκετό προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που γέννησαν οι προεκλογικές παροχές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑκαι για οποίες οι θεσμοί έχουν ήδη κρούσει κώδωνα κινδύνου.

Τον Ιούνιο που ήταν προεκλογικός είχαμε μια "τρύπα" 600 εκατ. κάτω από τους στόχους.

Με βάση την είσπραξη 1,1 δισεκ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τα έσοδα του Ιουλίου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 205 εκατομμύρια ευρώ, ανακάμπτοντας από την απότομη πτώση που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Η πορεία των εσόδων εντός των στόχων αποτελεί βασικό κριτήριο αξιοπιστίας μιας χώρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους και φυσικά προς τους πιστωτές της.

Η καλή εικόνα αφορά και το επτάμηνο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα έχουν υπερβεί τον στόχο κατά σχεδόν 7,9% μετά την επιστροφή φόρων.

Το ερώτημα είναι εάν η ανάκαμψη και η υπέρβαση στα έσοδα θα είναι εν τέλει αρκετή ώστε να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν εξαιτίας των παροχών που νομοθέτησε προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει πως το δημοσιονομικό τίμημα των εν λόγω μέτρων ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού με τους θεσμούς είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι δανειστές θα αξιολογήσουν την πορεία του προϋπολογισμού.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, που εάν προσελκύσει μεγάλο αριθμών φορολογούμενων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το πρωτογενές πλεόνασμα, φέρνοντάς το ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να δείξουν συνολικές εισπράξεις εσόδων στο επτάμηνο 31,041 δισ. ευρώ με υπέρβαση 8,1% έναντι του στόχου των 28,715 δισ. (έσοδα προ μείωσης επιστροφών).

Οι επιστροφές φόρου, ανέρχονται στο επτάμηνο στα 2,512 δισ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με το στόχο (2,259 δισ.) κατά 11,20% οδηγώντας τελικά σε καθαρά έσοδα 28,529 δισ. με υπέρβαση 7,84% (έναντι του στόχου για 26,456 δισ.).

Αν σου άρεσε κάνε