Καταργείται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων

Καταργείται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:35 Δημιουργία 19/08/19, 09:33

Πέφτουν σήμερα, Δευτέρα οι υπογραφές για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

«Με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει γιατί απολύει τον εργαζόμενό του», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε ο ίδιος, «με βάση τον "βάσιμο λόγο" απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" καταχωρούνταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος.

«Καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο, την οποία θα υπογράψω», επανέλαβε ο κ. Βρούτσης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας τον φάκελο του εργαζομένου, «επειδή, όμως, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει τον φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με λόγους απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι, κ.λπ.». «Με μαθηματική βεβαιότητα, αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αυτό το διάστημα με τέτοιες καταγραφές δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Αν σου άρεσε κάνε