Ελληνικό: Σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Ελληνικό: Σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:40 Δημιουργία 22/08/19, 08:00

Το Eλληνικό και οι επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ που θα προσελκύσει θα μπορούσε να αποτελέσεις το έναυσμα για μία νέα εκκίνηση, να γίνει σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση στο ελληνικό.

Η μεγάλη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, υπεγράφη μεν επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, αλλά μέχρι σήμερα συναντούσε προσκόμματα, (μεταξύ των οποίων και αυτό από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η έναρξη του έργου.

Με νεότερη ομόφωνη απόφαση-σταθμός του ΚΑΣ ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλλει αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες για παρεμβάσεις εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε ζώνη 20 μέτρων γύρω από αυτούς... και όχι για όλη την έκταση του Ελληνικού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΚΑΣ, ο αδόμητος χώρος γύρω από τον περίβολο του ταφικού μνημείου θα πρέπει να ανέρχεται σε 20 μέτρα.

Σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ απαιτείτο γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά κτήρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής και έγκριση για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Παράλληλα, ο επενδυτής ήταν υποχρεωμένος, κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών, να εκπονήσει, με δική του δαπάνη, και να καταθέσει προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και των νεωτέρων μνημείων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής καθώς και για αρχαιότητες οι οποίες ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής.

Επιπλέον, προβλεπόταν να προηγείται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, αρχαίων και νεωτέρων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Ακόμη, ο επενδυτής είχε την υποχρέωση να λαμβάνει γνωμοδότηση και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

Μοναδικό «φιλέτο»

Η περιοχή αποτελεί ένα μοναδικό φιλέτο, μιας και καμία άλλη πρωτεύουσα στην Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει κάτι αντίστοιχο: 620 εκτάρια γης, μια περιοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από το Πριγκιπάτο του Μονακό, μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μιας πόλης 4 εκατομ. κατοίκων, ένας χώρος που βρίσκεται στις ακτές του Σαρωνικού. Εδώ οι επενδυτές θα χτίσουν περίπου 8.000 διαμερίσματα, πολλά ξενοδοχεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μαρίνα και καζίνο.

Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» σημειώνει η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι τα μεγέθη κινούνται στον «υπερθετικό βαθμό»: «Το μεγαλύτερο πάρκο δίπλα στη θάλασσα ανά τον κόσμο», «ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης», «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας» και «ένας από τους μεγαλύτερους οικιστικούς πύργους στη Μεσόγειο».

Η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού θα αλλάξει όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής:

-Ένα έργο από το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα λάβει περίπου 1. δισ.

-Ένα έργο από το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει το 30% των καθαρών κερδών.

-Ένα έργο στο οποίο θα γίνουν επενδύσεις αξίας 8 δις ευρώ.

-Ένα έργο από το οποίο θα δημιουργηθούν άμεσα 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας και 75 χιλιάδες κατά την πλήρη εξέλιξή του.

-Ένα έργο από το οποίο θα δημιουργηθεί πάρκο 2 εκ. τετραγωνικών μέτρων, ελεύθερο για όλους.

-Ένα έργο που θα αναβαθμίσει το παράκτιο μέτωπο (3 χιλιόμετρα) και παραλία 1 χλ. με ελεύθερη πρόσβαση.

-Ένα έργο που οι μετριοπαθείς υπολογισμοί αναφέρουν ότι θα προσελκύει 1 εκ. τουρίστες ετησίως, επιπλέον του σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε