Αυτό το πακέτο μέτρων εξετάζει η ΕΚΤ για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης

Αυτό το πακέτο μέτρων εξετάζει η ΕΚΤ για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:22 Δημιουργία 22/08/19, 15:19

Ένας συνδυασμός περικοπών επιτοκίων, αγορών assets και αλλαγών στο guidance βρίσκεται στο τραπέζι της ΕΚΤ ως βασικό σενάριο όσον αφορά το πακέτο μέτρων κατά της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας, οι αξιωματούχοι της οποίας προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη πιο αδύναμη σε σχέση με εκείνη, που πίστευαν νωρίτερα.

«Αυτό που εκφράστηκε είναι ότι οι διάφορες απόψεις πρέπει να θεωρηθούν ως ένα πακέτο, πχ ένας συνδυασμός εργαλείων με σημαντική συμπληρωματικότητα και συνέργειες», δηλώνει η ΕΚΤ.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο –όπως ο συνδυασμός μείωσης επιτοκίων και αγορών assets- είναι πιο αποτελεσματικό από μία σειρά επιλεκτικών δράσεων», προσθέτει.

Κάποιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα αρνητικά επιτόκια αυξάνουν την πίεση στον τραπεζικό τομέα, ενώ άλλοι προειδοποίησαν για τις συνέπειες μίας τέτοιας αλλαγής πολιτικής.

«Οι διαθέσιμοι ήπιοι δείκτες προς το παρόν δείχνουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2019, αυξάνοντας περισσότερες γενικές αμφιβολίες όσον αφορά την αναμενόμενη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τα καθοδικά ρίσκα είναι πιο εκτεταμένα και η επιμονή τους θα μπορούσε τελικά να απαιτήσει μία αναθεώρηση στο βασικό σενάριο ανάπτυξης».

Αν σου άρεσε κάνε