Ο «έρωτας» για τα ελληνικά ομόλογα «δείχνει» νέα έξοδο στις αγορές

Ο «έρωτας» για τα ελληνικά ομόλογα «δείχνει» νέα έξοδο στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:18 Δημιουργία 04/09/19, 00:18
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο «έρωτας» των επενδυτών με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παρά την υποχώρηση των αποδόσεών τους σε ιστορικά χαμηλά, δίδουν ικανοποιητικά κέρδη, εντείνει τις κυβερνητικές σκέψεις για νέα έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο, αν και η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2019, εξετάζουν νέα έξοδο στις αγορές, με το σκεπτικό ότι η χώρα θα πρέπει να έχει τακτική επαφή με τις αγορές, κάθε σχεδόν τρίμηνο.

Το πώς βλέπουν οι ξένοι πλέον την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται στο άρθρο της γερμανικής Die Welt με τίτλο:«Ελλάδα, η κρυφή αδυναμία των επενδυτών-Αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη».

Η βελτιωμένη διεθνώς εικόνα της Ελλάδας ως χώρος επενδύσεων τους λίγους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εμφανής κατά την εφημερίδα Die Welt. Ο αρθρογράφος αναφέρει ως κρίσιμη αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης την κατάργηση των capital controls από 1ης Σεπτεμβρίου, που επιβλήθηκαν όταν στο απόγειο της κρίσης πανικοβλημένοι Έλληνες έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν από τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. «Από τότε οι επενδυτές σκέπτονταν 3 φορές στο κεφάλι τους, εάν ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα …τώρα όμως αυτό είναι παρελθόν». Αλλά πώς έγινε εφικτό; «Με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως φάνηκε από τις αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου». Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης και το απόθεμα εμπιστοσύνης των αγορών στο μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του όταν έγινε, για μεταρρυθμίσεις με τη ψήφιση σειράς νομοθετημάτων, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ο Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τις ιδιωτικοποιήσεις, ένας τομέας που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο».

Ισχυρή πτώση του κόστους δανεισμού

Η πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά 65% από τις αρχές του έτους με τη «βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,55% και του spread στις 226 μ.β. την περασμένη εβδομάδα, το «σπάσιμο» του επιπέδου του 1% για το 5ετές ομόλογο και η πτώση της απόδοσης του 15ετούς κάτω από το 2% αποτελούν απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ίσως υπάρξει μία έξοδος για περίπου 3 δις. ευρώ για την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα να σταλεί ένα θετικό σήμα στις αγορές καθώς η πρόωρη αποπληρωμή ακριβώς δανείων του Ταμείου ανακινήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη άνοιξη αλλά έμμεινε στο συρτάρι ύστερα από σειρά λανθασμένων χειρισμών που οδήγησαν σε ένα άτυπο ευρωπαϊκό μπλόκο.

Αξιωματούχος έχει δηλώσει στο Reuters πως η Ελλάδα θα επαναλάβει τον Σεπτέμβριο τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τον Απρίλιο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει το Ταμείο πως προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα το 40% των υφισταμένων δανείων του οργανισμού (3,7 δισ. ευρώ περίπου), κάτι που εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικασιών διαχείρισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Άλλωστε και ο υπουργός υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ.

Αν σου άρεσε κάνε