Λαγκάρντ: Να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα

Λαγκάρντ: Να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:38 Δημιουργία 04/09/19, 14:22

Το στίμα των προθέσεων της σχετικά με το καυτό ζήτημα της μείωσης των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων έδωσε η μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η ίδια δήλωσε ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή».

«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», τόνισε η Λαγκάρντ.

Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Η επισήμανση αυτή της κ. Λαγκάρντ (αν και με τη διεύκρινση ότι γίνεται ως εκπροσώπου του ΔΝΤ) έρχεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προκειμένου ο στόχος του 3,5% να χαλαρώσει. Η Αθήνα επικαλείται την αισθητή πτώση στο κόστος δανεισμού στις αγορές, η οποία βελτιώνει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση του στόχου θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να μην θέσει επισήμως το θέμα στις συναντήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε, αφού οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα λαμβάνονται στο Eurogroup.

Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.

Σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο έχει παραδεχθεί ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.

Αν σου άρεσε κάνε