Τα μυστικά της ρύθμισης των 120 δόσεων

Τα μυστικά της ρύθμισης των 120 δόσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:27 Δημιουργία 06/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τη στιγμή που ο λογαριασμός της εφορίας για το δεύτερο εξάμηνο, λόγω της υπερφορολόγησης που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει τα 14 δισ. ευρώ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να πάρουν «ανάσα» με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μικρή ελάχιστη δόση (μόλις 20 ευρώ), χαμηλό επιτόκιο προσαυξήσεων (3%), “πάγωμα” των κατασχέσεων για όσους έχουν υποστεί δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού και υπαγωγή όλων επιχειρήσεων με μοναδικό κριτήριο το ύψος της οφειλής (ως 1 εκατ. Ευρώ), είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα μπορεί να απορρίψει κάποιος οφειλέτης.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται:

- Η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

- Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.

- Η αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

Οι επιχειρήσεις

- Η ένταξη στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, καταργούνται μεν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Έτσι, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να καταβάλλουν την οφειλή τους:

Σε εφάπαξ πληρωμή, υπάρχει απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις.

Σε 2- 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

Σε 5- 12 δόσεις, έκπτωση 85%.

Σε 13- 24 δόσεις, έκπτωση 80%.

Σε 25- 36 δόσεις, «κούρεμα» 75%.

Σε 37- 48 δόσεις, έκπτωση 45%.

Σε 49- 60 δόσεις, έκπτωση 30%.

Σε 61- 72 δόσεις, μείωση 20%.

Σε 73- 96 δόσεις, έκπτωση 15%.

Σε 97- 120 δόσεις, μείωση τόκων και προσαυξήσεων κατά 10%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση πρέπει, εφόσον θέλουν να δουν βελτίωση στους όρους αποπληρωμής, να υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση και να επιλέξουν τις δόσεις που επιθυμούν και το ποσό που θα καταβάλλουν.

Υποβολή των αιτήσεων

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των οφειλετών προκειμένου να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Οι οφειλέτες μπορούν να επισκεφθούν το λογαριασμό τους στο Taxisnet με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους και στη συνέχεια πατώντας την επιλογή που αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών να μπουν στην πλατφόρμα ακολουθώντας τη διαδικασία.

Όσοι επιθυμούν να καταβάλλουν την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση ηλεκτρονικά στον ιστότοπο aade.gr.

- Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, θα γίνει αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

- Νέα αίτηση πρέπει να υποβάλουν και όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να αποπληρώσουν νωρίτερα το χρέος τους προς την εφορία, γλιτώνοντας ταυτόχρονα μέρος ή το σύνολο των προσαυξήσεων.

Ποιες οφειλές υπάγονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν «γεννηθεί» έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωριστεί στα βιβλία της φορολογικής διοίκησης (ΔΟΥ/ ελεγκτικά κέντρα / τελωνεία) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Στην περίπτωση κατά την οποία εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης δεν καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εκ νέου αίτηση και να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης. Ενώ, εάν ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, ή γενικά ποσά μικρού ύψους, ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν χάνεται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από την αρμόδια εφορία για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός σαράντα πέντε εργάσιμων ημερών.

Γλιτώστε τις κατασχέσεις με 20 ευρώ το μήνα!

Η ρύθμιση της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις προσφέρει εκτός των άλλων και το «πάγωμα» των κατασχέσεων για πάνω από 1 εκατ. οειλέτες προς την εφορία.

Ακόμη και εάν η διαδικασία κατασχέων έχει ξεκινήσει, εάν οι οφειλέτες υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή της, η διαδικασία σταματά.

Έτσι ακόμη και με 20 ευρώ το μήνα οι μικροοφειλέτες της εφορίας γλυτώνουν από το άγχος των κατασχέσεων.

Αίρεται έτσι ένα μεγάλο αντικίνητρο υπαγωγής στη ρύθμιση, ενώ επιτρέπεται στους οφειλέτες να προγραμματίζουν καλύτερα τις πληρωμές τους.

Κατάσχεση θα γίνεται μόνον εάν ο οφειλέτης δημιουργήσει και νέα χρέη.

Αν σου άρεσε κάνε