Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:00 Δημιουργία 10/09/19, 07:54
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στο EuroWorking Group (EWG) της 5ης Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση συζήτησε με τους Ευρωπαίους εταίρους την άμεση εξόφληση δανείων του ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ, ενώ στο επικείμενο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου το επιτελείο αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή.

Πρόκειται για τίτλους που θα λήξουν έως το τέλος του 2020, το επιτόκιο των οποίων ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 5%.

Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της και επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του, που είναι και τα δύο θετικά για το αξιόχρεο της χώρας.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ μικρότερη περίοδο αποπληρωμής από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημειώνει ο οίκος.

Η Ελλάδα ίσως αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ εφέτος και το επόμενο έτος. Το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά είναι 5,13% έναντι 1,14% που είναι το μέσο κόστος χρηματοδότησής της από το EFSF και τον ESM και έναντι 3,45% και 3,875% που είναι τα τοκομερίδια (κουπόνια) των πρόσφατων εκδόσεων της πενταετούς και 10ετούς ομολόγου, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα θα έχει ακόμη να αποπληρώσει στο ΔΝΤ ποσά 1,3 έως 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-23 και άλλα 284 εκατ. ευρώ το 2024. Η χρηματοδότηση για την πρόωρη αποπληρωμή θα γίνει από το μεγάλο ταμειακό «μαξιλάρι» της χώρας, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 27 δισ. ευρώ ή το 14% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018 και αυξήθηκε λόγω των εσόδων 5 δισ. ευρώ από τις εφετινές εκδόσεις ομολόγων.

Θετική η Κομισιόν

Η Κομισιόν, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο, δείχνει θετική επί του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Το σκεπτικό της αποπληρωμής των 3,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,7 δισ. που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον έχουν ανακληθεί όλοι οι ανασταλτικοί παράγοντες του πρόσφατου παρελθόντος.

Υπέρ του ελληνικού αιτήματος έχει ταχθεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ την ίδια στιγμή αντιρρήσεις είχαν η Γερμανία και η Ολλανδία, στάση που ενδέχεται να έχει αλλάξει μετά από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει στο προσεχές Eurogroup το επίσημο γραπτό αίτημα πρόωρης εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορεί να δανείζεται ακόμη πιο φτηνά.

Τα οφέλη

Το κέρδος από την πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ είναι διπλό:

- Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, «θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο από αυτή την παρέμβαση.

- Τα 75 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται αφαιρούνται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και υποχρεώνουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές ομολόγων. Η ραγδαία αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών τίτλων και η διαφορά επιτοκίου σε σύγκριση με το επιτόκιο στο οποίο είχαν βασίσει οι Ευρωπαίοι τους υπολογισμούς τους για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους. Εκτιμάται πως μόνο για τον λόγο αυτό οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ, εξοικονομώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Η πρόωρη αποπληρωμή θα στείλει στις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση όχι μόνο να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και να εξοικονομεί πόρους. Έτσι, θα τροφοδοτηθεί η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε