«Φως στο τούνελ» βλέπει η Handelsblatt για τις ελληνικές τράπεζες

«Φως στο τούνελ» βλέπει η Handelsblatt για τις ελληνικές τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:05 Δημιουργία 10/09/19, 11:02

«Φως στο τούνελ» βλέπει η Handelsblatt όσον αφορά την εικόνα των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενισχύουν την κερδοφορία τους χάρη και στο ράλι για ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, χάνοντας κατά καιρούς μέχρι και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Στο μεταξύ όμως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η κεφαλαιακή τους επάρκεια, με δείκτη 16%, αντιστοιχεί στον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου και κρίνεται ικανοποιητική.

«Στην βελτίωση της κερδοφορίας συμβάλλουν ωστόσο και οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τις δαπάνες τους. Υποκαταστήματα έκλεισαν και θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και αποζημιώσεις οι τέσσερις τράπεζες περιόρισαν τις θέσεις εργασίας κατά 2.500. Φέτος, επιδιώκουν τη μείωση επιπλέον 4.000 θέσεων, με άλλα λόγια περικόπτεται σχεδόν μια στις δέκα θέσεις εργασίας», τονίζεται.

Την ίδια στιγμή, θετικά μηνύματα, επισημαίνει η εφημερίδα, εκπέμπονται και από το μέτωπο της μείωσης των μην εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως αναφέρεται, «μέχρι τα τέλη του 2021 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες επιδιώκουν περιορισμό των κόκκινων δανείων στα 25 δισ. ευρώ. Εδώ καλούνται να συμβάλλουν τόσο η δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όσο και εγγυήσεις του δημοσίου».

Αν σου άρεσε κάνε