Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:00 Δημιουργία 10/09/19, 13:56

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αναλαμβάνοντας ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο που καλύπτει τα ζητήματα μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και εκπαίδευσης.

«Είμαι πανευτυχής για τη θέση του αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων μας έως τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου και την επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και την εξασφάλιση ενός πιο φωτεινού μέλλοντος για τους νέους μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο την επόμενη πενταετία για να προστατεύσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε του Ευρωπαίους», γράφει ο Επίτροπος στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τις ανακοινώσεις έκανε η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κάνοντας λόγο για μια νέα δομή, «κομμένη και ραμμένη για αυτά που θέλουμε να πετύχουμε».

Εκτελεστικοί αντιπρόεδροι ορίζονται:

-ο Ολλανδός Frans Timmermans, ο οποίος θα συντονίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Πράσινη Συμφωνίας.

-η Δανή Margrethe Vestager, η οποία θα συντονίζει την ατζέντα για την ψηφιακή εποχή και και θα είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού

-o Λετονός Valdis Dombrovskis, ο οποίος θα συντονίζει το έργο μιας Οικονομίας που Λειτουργεί για τους Ανθρώπους και θα είναι Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

Josep Borrell (Ισπανία, νυν υπουργός Εξωτερικών ): Μια Ισχυρότερη Ευρώπη στον Κόσμο

Věra Jourová (Τσεχική Δημοκρατία, Επίτροπος στην Επιτροπή Juncker): Αξίες και Διαφάνεια

Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί μακρόν αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας

Maroš Šefčovič (Σλοβακία, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Juncker): Διοργανικές σχέσεις και Προνοητικότητα

Dubravka Šuica (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. Η Šuica θα ηγείται επίσης, για λογαριασμό της Κομισιόν, των εργασιών στο Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στη δημοκρατία της Ευρώπης. Αυτή είναι η κοινή μας ευθύνη. Η δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από μια ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια. Είναι η φωνή σου που πρέπει να ακούγεται και η ικανότητά σου να συμμετέχεις στον τρόπο με τον οποίο δομείται η κοινωνία», δήλωσε η von der Leyen. H Πρόεδρος επιθυμεί να προεδρεύσει ενός Κολλεγίου που είναι προσηλωμένο, καταλαβαίνει την Ευρώπη και ακούει τις επιθυμίες των Ευρωπαίων. Για αυτό το λόγο όλοι οι Επίτροποι θα επισκεφτούν όλα τα κράτη-μέλη στο πρώτο μισό της θητείας τους. Δεν θα πρέπει να γνωρίσουν μόνο τις πρωτεύουσες, αλλά να επισκεφτούν τις περιοχές στις οποίες ζουν και εργάζονται οι λαοί της Ευρώπης.

Αν σου άρεσε κάνε