«Φρένο» σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Φρένο» σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:12 Δημιουργία 11/09/19, 08:30

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά από πολλά χρόνια στέλνουν θετικά μηνύματα για το «μέτωπο» των δημοσίων εσόδων, αποτυπώνοντας σημαντική βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων τον περασμένο Ιούλιο, μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι νέοι απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 3,642 δισεκ. ευρώ έναντι 3,358 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Δηλαδή τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν μόλις κατά 284 εκατ.ευρώ.

Εάν ανατρέξει κανείς στα τρία τελευταία χρόνια θα δει ότι κάθε μήνα το 2016 οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονταν κατά ένα δισ. ευρώ μηνιαίως (μέσος όρος), το 2017 κατά 906 εκατ. ευρώ και το 2018 κατά 762 εκατ. ευρώ.

Οικονομικοί παράγοντες αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στον Ιούλιο του 2019 στο γεγονός τόσο στην αλλαγή κλίματος και τις οικονομικές προσδοκίες που έφερε στην οικονομία η αλλαγή κυβέρνησης που έχει σχέδιο μέιωση των φόρων, αλλά κυρίως στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Προκειμένου οι οφειλέτες να διητρούν τη ρύθμιση, θα πρέπει να ρυθμίζουν ή να εξοφλούν τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

Με δεδομένο, πάντως, ότι για να μη χάσει κανείς τις 120 δόσεις θα πρέπει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις, εκτιμάται ότι το «φρένο» των νέων ληξιπρόθεσμων θα συνεχιστεί.

Η μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών δίνει «όπλα» στο οικονομικό επιτελείο καθώς αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα των θεσμών για δημιουργία δημοσιονομικού κενού, και δίνει πρόσθετο επιχείρημα στην κυβέρνησης κυβέρνησης υπέρ της αναγκαιότητας μείωσης των φόρων και των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς η οικονομία υπεραποδίδει δημοσιονομικά.

Την ίδια ώρα σημαντική είναι η «ανάσα» στα έσοδα στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, τα οποία ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 410 εκατ. ανακάμπτοντας από την πτώση του «προεκλογικού» Ιουνίου .

Με «οδηγό» την είσπραξη 1,1 δισεκ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τα έσοδα του Ιουλίου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 205 εκατομμύρια ευρώ, ανακάμπτοντας από την απότομη πτώση που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Ανάκαμψη η οποία διατηρήθηκε και τον Αύγουστο.

Η πορεία των εσόδων εντός των στόχων αποτελεί βασικό κριτήριο αξιοπιστίας μιας χώρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους και φυσικά προς τους πιστωτές της.

Αν σου άρεσε κάνε