Κυβερνητική «επίθεση» για προσέλκυση επενδύσεων

Κυβερνητική «επίθεση» για προσέλκυση επενδύσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:54 Δημιουργία 12/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Νέο αναπτυξιακό νόμο βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο τόσο την διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη, όσο και την εκπομπή του ηχηρού μηνύματος προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στόχος είναι να ξεμπλοκάρουν οι χιλιάδες κολλημένες στα “χαρτιά” επενδύσεις, να μειωθεί η γραφειοκρατία, και να δημιουργηθεί φιλικό κλίμα στους επενδυτές, με προφανή στόχο να κερδίσει αξιοπιστία η Ελλάδα έναντι των αγορών, αλλά και των εταίρων.

Πρόκειται για ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την ένταξη επιχειρήσεων, περιορίζουν την γραφειοκρατία και δημιουργούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

H ενίσχυση και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο επίτευξης του αναπτυξιακού άλματος που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, είναι ο βασικός στόχος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και, εν συνεχεία, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις που φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, εκτός των άλλων, αναμένεται να βελτιώσει ραγδαία τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη δεικτών όπως του Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κατρακύλησε επί των ημερών της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δείκτες οι οποίοι παρακολουθούνται στενά από τους ξένους επενδυτές και καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις τους σε κάθε χώρα.

Μεταξύ των ρυμθίσεων προβλέπονται τα εξής:

- Kατάργηση της απαρχαιωμένης κατηγορίας «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αττικής.

- Για τα επιχειρηματικά πάρκα: Ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του πάρκου και δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών.

- Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: Αποτύπωση και συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ.: όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura κ.λπ.) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα.

- Ψηφιακή Τράπεζα Γης: Αν υπάρχει διατηρητέο κτίσμα ή άλλο βάρος στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας θα προβλέπεται το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής». Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα, πλην των διατηρητέων κτιρίων, είναι οι δημόσιες εκτάσεις προς απόσυρση, εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία, καθώς και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευθεί.

- Απλούστευση για όλους τους τύπους εταιρειών ως προς τον έλεγχο των δημοσιευτέων στοιχείων στο ΓΕΜΗ και επιτάχυνση της αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων μέσω outsourcing. Είναι ενδεικτικό ότι λιμνάζουν 2.500 φάκελοι που θα μπορούσαν να φέρουν νέες επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.

- Ενιαία ρύθμιση για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, η οποία αντικαθιστά την κατακερματισμένη νομοθεσία, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς. Δημιουργία πάρκων κεραιών και θέσπιση Εθνικού παρατηρητηρίου Η/Μ πεδίων στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τον έλεγχο της τήρησης ορίων ασφαλούς έκθεσης στα πεδία.

Οι βασικοί άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι:

1) Προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων

2) Έλεγχος Επενδυτικών Σχεδίων και Πιστοποίηση Ολοκλήρωσης και Έναρξης της Παραγωγικής Λειτουργίας Επενδύσεων των ν. 4399/2016, 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998

3) Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη προκειμένου να υπάρχει δημόσια και δωρεάν πρόσβαση από το κοινό στα γεωχωρικά δεδομένα

4) Συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Υποδομών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτίρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα

5) Διατάξεις βελτίωσης της λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων

6) Διατάξεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων

7) Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας

8) Διατάξεις για την τροποποίηση ελέγχου και εποπτείας της αγοράς

9) Διατάξεις σχετικές με την αδειοδότηση και τον έλεγχο κατασκευών κεραιών στην ξηρά

10)Διατάξεις για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

11)Θέσπιση εθνικού προγράμματος απλούστευσης διαδικασιών

12)Οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

13)Εργασιακά θέματα και ατομικές εργασιακές σχέσεις

14Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

15)Ασφαλιστικές διατάξεις

16)Διατάξεις σχετικές με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

17) Διατάξεις σχετικά με την απλοποίηση διαδικασιών ΓΕΜΗ

18) Διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις

19)Ελληνική εταιρεία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου Α.Ε

Αν σου άρεσε κάνε