Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ - Σε πρώτο πλάνο τα πλεονάσματα

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ - Σε πρώτο πλάνο τα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:59 Δημιουργία 12/09/19, 17:38

Ο στόχος της κυβέρνησης ΝΔ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας αποστολής κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με τους αξιωματούχους του Ταμείου να αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Ράις, μετά την αξιολόγηση το Ταμείο θα δημοσιεύσει μια δήλωση συμπερασμάτων με τα ευρήματα του ΔΝΤ στο τέλος μιας επίσημης επίσκεψης.

Οι αποστολές αναλαμβάνονται ως μέρος τακτικών (συνήθως ετήσιων) διαβουλεύσεων κατά το Άρθρο 4 των Άρθρων της Συμφωνίας του ΔΝΤ, στο πλαίσιο ενός αιτήματος για τη χρήση πόρων του ΔΝΤ, ως μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων που παρακολουθούνται από το προσωπικό ή ως μέρος άλλου τύπου παρακολούθησης οικονομικών εξελίξεων από το προσωπικό.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πάντα υποστηρίξει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ήταν φιλόδοξος. Έχουμε αναφέρει με συνέπεια ότι οι υψηλοί πρωτογενείς δημοσιονομικοί στόχοι λειτούργησαν σαν βαρίδι για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Και έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν την ανάγκη για ένα χαμηλότερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι σαφής η θέση του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είπε πως η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θα τις εξετάσει στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα με την ελληνική κυβέρνηση.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να προσθέσω ότι αυτό που είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει αξιόπιστες πολιτικές που θα είναι συμβατές με την επίτευξη υψηλότερης και (κοινωνικά) περιεκτικότερης ανάπτυξης. Συνεπώς, θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση και θα εξετάσουμε προσεκτικά τις πρωτοβουλίες της σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε