Η Ελλάδα θα μπει στο «παιχνίδι» του νέου QE;

Η Ελλάδα θα μπει στο «παιχνίδι» του νέου QE;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:48 Δημιουργία 13/09/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η επανεκκίνηση του προγράμματος QE από την ΕΚΤ δημιουργεί προσδοκίες για συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό. Είναι, όμως, βάσιμες αυτές οι προσδοκίες;

Πριν την ανάλυση, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια πρόθεση να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής στο QE.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στο QΕ είναι τα ομόλογά της να αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης, ή να είναι σε ισχύ το waiver το οποίο δίνεται σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, και το οποίο έχασε η Ελλάδα καθώς ακολούθησε την οδό της ενισχυμένης εποπτείας και όχι την προληπτική γραμμή.

Η υψηλότερη βαθμολογία που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από την Fitch (ΒΒ-), η οποία απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα. Το μεγάλο στοίχημα είναι το πόσο γρήγορα μπορεί η Ελλάδα να αναβαθμιστεί, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιβιβαστεί και αυτή στο τρένο ενός πιθανού νέου QE.

Πάντως η αγορά συμπεριφέρεται στα ελληνικά ομόλογα σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, δείχνοντας ουσιαστικά πως έχει προεξοφλήσει τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας.

Το πόσο γρήγορα θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η κυβέρνηση με κινήσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και το πόσο γρήγορα επίσης θα αποκατασταθεί η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους, η οποία έχει διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα, κάτι που είναι σημαντικό για την αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΤτΕ, η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE θα μείωνε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατά 70 μονάδες βάσης τουλάχιστον.

Παράλληλα θα μείωνε δραστικά το κόστος δανεισμού των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται πιέσεις στην κερδοφορία τους από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας στην κριτική που ασκείται για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα χαμηλά επιτόκια ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι «τα αρνητικά επιτόκια έχουν παρενέργειες».

Ωστόσο υπεραμύνθηκε αυτών τονίζοντας ότι δεν ευθύνονται αυτά για την κάμψη της κερδοφορίας των τραπεζών. Μάλιστα κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να εξορθολογίσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Η ΕΚΤ μειώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% από -0,40% αλλά διαμορφώνοντας ένα κλιμακωτό επιτόκιο με δύο στάδια δεν επιλύει το πρόβλημα για τις τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να αιμορραγούν.

Να σημειωθεί ότι από τότε που εφαρμόζεται το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν πληρώσει 23 δισεκ. σε τόκους στην ΕΚΤ.

Αν σου άρεσε κάνε