«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ σε χαμηλότερα πλεονάσματα

«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ σε χαμηλότερα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:52 Δημιουργία 13/09/19, 14:01

«Το βλέπουμε από το 2020». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του ESM σχετικά με τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο πλαίσιο του Eurogroup, που διεξήχθη στο Ελσίνκι την Παρασκευή.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ – και μάλιστα για πρώτη φορά – άνοιξε «παράθυρο» σε διαπραγμάτευση για μικρότερα πλεονάσματα, δηλώνοντας πως εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσε αργότερα το 2020 να γίνει μία σχετική συζήτηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτή τη συζήτηση», θα δούμε, είπε.

Καλωσορίζοντας τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου ότι «δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας το Δεκέμβριο στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας».

Από την πλευρά του, ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ χαιρέτισε την συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αγορές, όσο και τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα.

«Χαιρετίσαμε την δέσμευση της κυβέρνηση να κάνει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς και την ενθαρρύνουμε να χτίσει πάνω στην σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παρουσιάσει στιβαρά μέτρα που χρειάζονται», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι σημαντική για τη χώρα και αποτελεί και προτεραιότητα για τον ESM, που είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. «Οτιδήποτε βοηθά την ανάπτυξη βελτιώνει και την ικανότητα αποπληρωμής μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ήταν μικρότερη απ’ όσο υπολογίζονταν. «Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στα επίπεδα που προβλέπαμε», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του ESM μίλησε για καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και χαιρέτισε την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του ΔΝΤ. «Θα κάνουμε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες, καθώς απαιτείται έγκριση από τα συμβούλια του Ταμείου. Υπολόγισε ότι η διαδικασία θα απαιτήσει περίπου ένα μήνα», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε