«Ντεμπούτο» για τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

«Ντεμπούτο» για τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:56 Δημιουργία 16/09/19, 08:30

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών για την κατάρτιση της 4ης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα σε τεχνικό επίπεδα.

Την μεθεπόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πιάνουν δουλειά στην Αθήνα και οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των θεσμών, καθώς και τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία θα συντάξουν τη δική τους ετήσια έκθεση για τη χώρα μας.

Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου, ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Στις κρίσιμες επαφές μαζί τους το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τους πείσει για την κυβερνητική αποφασιστικότητα να επιταχύνει την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την ορθότητα του οικονομικού μείγματος που θέλει να εφαρμόσει και για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου

Βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση περίπου 640 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Βασικό στοιχείο αναμένεται να είναι η κάλυψη περίπου 15 προαπαιτούμενων, κυρίαρχη θέση στα οποία κατέχουν οι αποκρατικοποιήσεις (πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», πώληση του ποσοστού στα ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό).

Παράλληλα, οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εισπραξιμότητα στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και το πώς προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού (APS).

Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία και για τη διαμόρφωση του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου το φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι έως το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των αναπτυξιακών παρεμβάσεών του με την πλήρη κοστολόγηση τους. Για το σκέλος των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών, οι κινήσεις, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα σταθμιστούν προσεκτικά και σε συνεννόηση με τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά δημοσιονομικά περιθώρια.

Αν σου άρεσε κάνε