Μηταράκης: Επαναφέρουμε τα εργασιακά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Μηταράκης: Επαναφέρουμε τα εργασιακά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/09/19, 20:43

Την άποψη πως η κυβέρνηση προχωρά με τις αλλαγές στα εργασιακά βασιζόμενη πάνω στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη Δευτέρα ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ρ/σ Real.

Μιλώντας για το ζήτημα ως προς το ζήτημα των αναδρομικών και τον τρόπο καταβολής τους από την Πολιτεία, ο υφυπουργός Εργασίας είπε: «Εξαρτάται ποιο είναι το συνολικό κόστος. Πρώτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των Ταμείων. Δεύτερος στόχος, είναι η διοίκηση να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Είμαστε μία ευνομούμενη δημοκρατία. Δεν τίθεται κανένα θέμα το Δημόσιο να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Από εκεί και πέρα, τα μικρά ποσά να πληρωθούν εφάπαξ είναι απόλυτα λογικό. Μεγαλύτερα ποσά ίσως χρειαστεί να μπουν σε δόσεις, ανάλογα με τη συνολική οφειλή. Μέχρι να έχουμε τελική εικόνα, όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Φυσικά είναι δεδομένο ότι η διοίκηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ. Το δεδομένο είναι ότι όλα αυτά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Ό,τι μπορούμε να καταβάλουμε, θέλουμε να ξεκινήσουμε να το καταβάλλουμε».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των Ταμείων, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή, που η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης και βλέπουμε και θετική τάση στην απασχόληση, τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία είναι απολύτως σε θέση να αντεπεξέλθουν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα να προχωρήσουμε την επόμενη τετραετία σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, χωρίς αυτό να αμφισβητεί τη δυνατότητα των Ταμείων να πληρώσουν τις συντάξεις. Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στο ασφαλιστικό είναι γνωστή. Από 1/1/2021, θέλουμε το επικουρικό σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό με ατομικούς λογαριασμούς. Αυτό θα δώσει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και, κυρίως, στα νέα παιδιά που σήμερα διερωτώνται, αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Το θέμα είναι ότι ένα σύστημα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, είναι ασφαλέστερο από το σημερινό σύστημα που βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι».

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά Ταμεία και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε: «Υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που διαχωρίζει τις περιπτώσεις που υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην εύρεση αρχείου και αυτό δεν αφορά στους εργοδότες που έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αφορά περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάποια από τα Ταμεία, δυστυχώς, οι οφειλές ακόμα δεν βρίσκονται - εδώ και τόσα χρόνια, μετά την υποτιθέμενη ενοποίηση των ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) - σε ηλεκτρονική μορφή. Γι' αυτές τις περιπτώσεις και για όλες τις περιπτώσεις, θα δοθεί η δυνατότητα να κατατίθεται αίτηση ένταξης, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά να δίνεται χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί ο ακριβής υπολογισμός του ποσού και να οριστικοποιείται η ρύθμιση. Θα υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρηθεί η αίτηση σε δύο στάδια. Στην εκδήλωση της επιθυμίας ένταξης και στην οριστικοποίηση των αριθμών, αλλά γι' αυτό χρειάζεται σε μερικά Ταμεία αρχείο, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε κούτες, να περάσει στους υπολογιστές».

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις αλλαγές στα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι επαναφέρουμε το ελληνικό εργασιακό δίκαιο στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και στους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη. Για παράδειγμα, η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, κατήργησε μία διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κατατεθεί λίγες ημέρες, πριν από τις εκλογές και ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε εφαρμόσει στα έτη της διακυβέρνησής του, γιατί ξεφεύγει από τα βέλτιστα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εργασία και παράλληλα να δημιουργηθούν βιώσιμες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το πλέγμα των μέτρων που καταθέσαμε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Να ενισχύσουμε την εργασία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Και γι' αυτό μειώνουμε και τις εισφορές από τον Ιούλιο του 2020, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στο μη μισθολογικό κόστος και να δουν και οι εργαζόμενοι αύξηση του καθαρού μισθού».

Τέλος, για την υπόθεση Novartis, σημείωσε: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάζει με προανακριτική επιτροπή τις καταγγελίες που γίνονται σε βάρος πρώην υπουργών. Είναι δικαίωμα των βουλευτών να ζητήσουμε να διαβάσουμε τον φάκελο. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων να ζητήσουν τη σύσταση ή μη της προανακριτικής επιτροπής. Στην προανακριτική επιτροπή της Novartis, στην οποία ήμουν μέλος την προηγούμενη περίοδο, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να γίνει οποιαδήποτε εξέταση της υπόθεσης, κατά παράβαση της ουσίας της έννοιας της προανακριτικής επιτροπής. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει να υπάρχει προανακριτική στην οποία η πλειοψηφία να αποφασίζει ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες και ότι δεν θα εξεταστεί η δικογραφία. Ήταν μία εκτροπή από την ομαλή λειτουργία της Βουλής. Χρειάζονται απλές ενδείξεις για να πάει η υπόθεση σε προανακριτική επιτροπή. Θα διαβαστεί ο φάκελος, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, νομίζω γνωρίζει ο κόσμος πώς χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους η Novartis. Δεν νομίζω ότι την προηγούμενη περίοδο η Δικαιοσύνη λειτούργησε απολύτως μόνη της, υπάρχουν και οι δημόσιες δηλώσεις πολιτικών στελεχών που έμπαιναν στην ουσία της υπόθεσης και φαίνεται ότι υπήρχε κάποιος σχεδιασμός στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης Novartis».

Αν σου άρεσε κάνε