BBG: «Ταμείο» 9 δισ. για τη μείωση των NPLs εξετάζει η κυβέρνηση ΝΔ

BBG: «Ταμείο» 9 δισ. για τη μείωση των NPLs εξετάζει η κυβέρνηση ΝΔ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:35 Δημιουργία 18/09/19, 16:21

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός «ταμείου» 9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση της μείωσης του «κόκκινου χρέους» των ελληνικών τραπεζών, που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους, σημειώνει το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμά του.

Σύμφωνα με το BBG, η τύχη της πρωτοβουλίας, η οποία είναι παρόμοια με επιτυχημένο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία, θα εξαρτηθεί από το αν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κρίνουν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μείνουν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, oι ελληνικές τράπεζες είναι φορτωμένες με πάνω από 75 δισ. ευρώ του προβληματικού χρέους, το οποίο ανεβάζει το κόστος για προβλέψεις και περιορίζει τη δυνατότητα τους να χορηγήσουν νέα δάνεια.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme), θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο του προβληματικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν από ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σημείωσαν οι πηγές. Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα εκδίδει ομόλογα (senior) υψηλής, μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξασφάλισης.

Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Η Κομισιόν δεν απάντησε άμεσα, όταν ρωτήθηκε από το Bloomberg να κάνει κάποιο σχόλιο. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αν σου άρεσε κάνε