Λύση αλά ιταλικά για το «κόκκινα» δάνεια

Λύση αλά ιταλικά για το «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:18 Δημιουργία 19/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Λύση που ταιριάζει με το ιταλικό μοντέλο, θα επιχειρήσει να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο γράφεται υπό την εποπτεία του υφυπουργού Οικονομικών, αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββού και αναμένεται να κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή.

Όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr», δημιουργείται ένας μηχανισμός (Asset Protection Scheme-ΑPS) με τον οποίο οι τράπεζες σε πρώτη φάση θα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους περισσότερα από 20 δισ. κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του μοντέλου που

Ουσιαστικά, στην υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία (ιταλικό μοντέλο) περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το τραπεζικό σύστημα .

Το APS ή κατά τα ιταλικά πρότυπα Guarantee on Securitization of Bank Non Performing Loans (GACS) είναι ένας μηχανισμός εγγυήσεων από το κράτος προς τις τράπεζες.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων – χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια – στο πλαίσιο συναλλαγών τιτλοποίησης προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.

Το κράτος θα εγγυάται μόνο τα κύρια ομόλογα senior bond που θα εκδίδουν οι τράπεζες και δεν θα εγγυάται τα mezzanine και junior ομόλογα.

Η πρόταση του ΤΧΣ στηρίζεται σε έναν μηχανισμό τιτλοποίησης και πώλησης "κόκκινων δανείων" με την κάλυψη εγγυήσεων του Δημοσίου. Η πρόταση αυτή έχει στηριχθεί σε ανάλογο εγχείρημα που εφαρμόσθηκε σχετικά πρόσφατα στην Ιταλία με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στα υπέρ της πρότασης αυτής είναι ο σχετικά διαφανής μηχανισμός τιτλοποίησης και αποτίμησης που χρησιμοποιείται στα πρότυπα του γνώριμου στις αγορές ιταλικού μοντέλου με σχετικά μικρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στα πλην και στην "γκρίζα ζώνη" λογίζεται η ανάγκη χρήσης μέρους του δημοσιονομικού buffer ως εγγύηση για τους θεσμικούς που θα εμπλακούν στην απορρόφηση των τίτλων.

Το ιταλικό μοντέλο , ωστόσο, έχει δύο μειονεκτήματα:

1)Θα πρέπει τα έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν στην διαδικασία τιτλοποίησης να αποτιμηθούν με όρους αγοράς ώστε τα 6-7 δισεκ. ομόλογα που θα εκδοθούν και θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να μην θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.

2)Και εξίσου σοβαρό είναι το κόστος των ομολόγων που θα εκδοθούν από τις τράπεζες και τα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.

Πάντως, χθες το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δεσμεύσει 9 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια.

Τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν νέα δάνεια. Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως asset protection scheme (πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού), θα μπορούσε να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά έως και 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων. Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε «όχημα ειδικού σκοπού» που θα εκδίδει ομόλογα.

Αν σου άρεσε κάνε