Το στίγμα της αναπτυξιακής πολιτικής δίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Λονδίνο

Το στίγμα της αναπτυξιακής πολιτικής δίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Λονδίνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:28 Δημιουργία 19/09/19, 11:23

Σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό «φόντο» για την Ελλάδα αναμένεται η σημερινή ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα στο roadshow, στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής ως προς το οικονομικό «μέτωπο», ύστερα από την πολύ επιτυχημένη παρουσία του σε Eurogroup και Ecofin στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, από όπου μάλιστα ο ίδιος απέσπασε εύσημα για το μέχρι στιγμής έργο του, ενώ η Αθήνα έλαβε το σημαντικό μήνυμα της επαναδιαπραγμάτευσης των υψηλών στόχων των πλεονασμάτων από το 2020.

Στο πλαίσιο του 14ου Annual Greek Roadshow, που πραγματοποιεί ο Ομίλος ΕΧΑΕ στο Λονδίνο με τη συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, η ομιλία του κ. Σταϊκούρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς «παίκτες», όπως λένε οι πληροφορίες.

Άλλωστε, μόλις χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έσπασαν όλα τα κοντέρ, χτυπώντας νέα ιστορικά ρεκόρ.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1,40%, διαμορφούμενη στο 1,38% έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε και το 5ετές ομόλογο, καθώς η απόδοση του υποχώρησε περαιτέρω στο 0,75% από 0,76% και αρκετά πιο κάτω από το 0,88% που ήταν μέχρι σήμερα το ιστορικό χαμηλό.

Στο μεταξύ, μόλις προχθές εστάλη από το ΥΠΟΙΚ το ελληνικό αίτημα περί πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, γεγονός που εκπέμπει θετικά «σινιάλα» για την οικονομία της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έως σήμερα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Δεν θα πρέπει σαφώς εδώ να ξεχνάμε ότι εντός λίγων εβδομάδων έχουν «ξεμπλοκάρει» σημαντικά, κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια, ιδιαίτερα επωφελή για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, καθώς και ένα δυνατό «χαρτί» για το παζάρι όσον αφορά τα πλεονάσματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Ο αναμένεται να παρουσιάσει και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης για την συνεχή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, για την τόνωση των επενδύσεων αλλά και για την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης των φόρων και στήριξης της επενδυτικής δραστηριότητας.

Αν σου άρεσε κάνε