Ανταλλαγή περισσότερων μεταρρυθμίσεων με λιγότερο πλεόνασμα ζητεί ο Γ. Στουρνάρας

Ανταλλαγή περισσότερων μεταρρυθμίσεων με λιγότερο πλεόνασμα ζητεί ο Γ. Στουρνάρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:39 Δημιουργία 20/09/19, 10:26

Θα ξεπεράσει το 2% η ανάπτυξη το 2020, ενώ φέτος θα φτάσει το 1,9%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στο Annual Stavros Niarchos Foundation Lecture, στο πανεπιστήμιο Yale, ο επικεφαλής της ΤτΕ προειδοποίησε, πάντως, για κινδύνους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εγχώριο περιβάλλον.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την παγκόσμια οικονομία, τις εμπορικές εντάσεις αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους που πιθανόν προκύψουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στις μεσο-μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνεται το θέμα του χρέους και η ικανότητα της χώρας να το εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη ανεργία αλλά και το δημογραφικό.

Τόνισε δε ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις, προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός πως η χώρα δεν έχει ακόμα επιτρέψει σε επενδυτική βαθμίδα. Υποστήριξε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα spread των ελληνικών ομολόγων μπορούν να μειωθούν κατά επιπλέον 60 μονάδες βάσης, παρά την ήδη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σταθερή θέση της Τράπεζας είναι η μείωση του στόχου των πλεονασμάτων και έκανε λόγο για ένα σχέδιο ανταλλαγής περισσότερων μεταρρυθμίσεων με λιγότερα πλεονάσματα εκτιμώντας ότι η αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας της ανάπτυξης είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματική από μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα πλεονασμάτων. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια μείωση (τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα) με τους θεσμούς.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε θετικά από τις διεθνείς αγορές.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει: α) στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων β) στη μείωση των κόκκινων δανείων και γ) στην επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε