Θεμέλια για «bull story» βάζει η Ελλάδα

Θεμέλια για «bull story» βάζει η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:46 Δημιουργία 23/09/19, 07:45
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Τα «θεμέλια» για τη μετατροπή της σε «bull story» του επενδυτικού χάρτη βάζει η Ελλάδα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει από τα μηνύματα κορυφαίων διεθνών «παικτών» στο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Μεγάλα ξένα funds, διεθνείς επενδυτές και σημαντικοί παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ύστερα από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που επήλθε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι παραπάνω κύκλοι, μάλιστα, χαιρέτισαν τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε οικονομικό επίπεδο, σημειώνοντας πως είναι αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, καθώς επικαλέστηκαν μία σειρά από γεγονότα, που έχουν εκπέμψει θετικά σινιάλα διεθνώς.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης ΝΔ, η προσήλωσή της στο «μέτωπο» των επενδύσεων, η επανεκκίνηση κορυφαίων projects στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, τα «γκάζια» για τη μείωση των NPLs των τραπεζών, καθώς και το ράλι των ελληνικών ομολόγων έχουν ανοίξει τις επενδυτικές «ορέξεις» για τα ελληνικά assets. Όλα αυτά δε «πουσάρουν» περαιτέρω τα ενθαρρυντικά σήματα, που στέλνουν αφενός η πλήρης άρση των capital controls κι αφετέρου η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Πάντως, αυτό που τονίστηκε εξίσου, είναι πως οι επενδυτές περιμένουν να δουν πως τα οι κινήσεις ματ της κυβέρνησης θα αποτυπωθούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, γεγονός που αποκτά βαρύτητα, δεδομένου του στοιχήματος της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Roadshow επισημάνθηκε πως «κλειδί» αποτελεί η σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού κλάδου, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την πιστωτική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα. Ξεχωριστό ρόλο παίζουν, επίσης, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και οι έμπρακτες κινήσεις στο επίπεδο της εταιρικής φορολόγησης.

Οι πληροφορίες από το Λονδίνο λένε ακόμη πως εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον για εισηγμένες με βαριά «χαρτιά» στη Λεωφόρο Αθηνών, με τα εταιρικά ομόλογα να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.

Συγκεκριμένα, ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων των ξένων θεσμικών με τις διοικήσεις και τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων ήταν οι τέσσερις συστημικές, ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, η Intralot, οι κατασκευαστικοί όμιλοι και ο κλάδος των logistics, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ καθώς και ο κλάδος του retail.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε συναντήσεις με 75 επενδυτές, με το «μενού» να επικεντρώνεται γύρω από το «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΕΛΠΕ, Ελ. Βενιζέλος).

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως όσο ο υπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων «έτρεχαν» σε ράλι. Την περασμένη Παρασκευή οι τίτλοι έσπασαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,30% έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με το spread να κινείται στις 184 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.

Παράλληλα, ήπια πτώση σημείωσε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε επίσης σε χαμηλό ρεκόρ του 0,76%.

Αν σου άρεσε κάνε