Τι μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των θεσμών και που στοχεύει η κυβέρνηση

Τι μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των θεσμών και που στοχεύει η κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:29 Δημιουργία 23/09/19, 09:35
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Στις κρίσιμες επαφές με τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο καλείται να πείσει για την αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να επιταχύνει την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την ορθότητα του οικονομικού μείγματος που θέλει η ίδια να εφαρμόσει και για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα και θα αποχωρήσουν, έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου

Βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση περίπου 640 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Προτεραιότητα είναι η κάλυψη περίπου 15 προαπαιτούμενων, κυρίαρχη θέση στα οποία κατέχουν οι αποκρατικοποιήσεις (πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», πώληση του ποσοστού στα ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό).

Παράλληλα, οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εισπραξιμότητα στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και το πώς προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού (APS).

Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία και για τη διαμόρφωση του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 3%, πάρα το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και να πετύχει αύξηση εσόδων, πάρα τις φοροαπαλλαγές, ύψους 1,23 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Από την πλευρά τους οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις καθώς μέλημά τους είναι να δουν τις επιπτώσεις από την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Επιπλέον, δεν έχει φύγει από το τραπέζι η μείωση του αφορολόγητου, παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν θα μειωθεί.

Αν σου άρεσε κάνε