Ευρωζώνη: Βαθαίνει η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου

Ευρωζώνη: Βαθαίνει η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:56 Δημιουργία 23/09/19, 13:55

Ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης βιώνει τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων επτά ετών, με το πλήγμα να είναι ισχυρότερο για τα άλλοτε πανίσχυρα made in Germany βιομηχανικά αγαθά. Η εικόνα στη Γερμανία είναι η χειρότερη εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την μηνιαία έρευνα της IHS Markit έδειξαν ότι ο δείκτης PMI για τη ζώνη του ευρώ υποχώρησε από τις 47 μονάδες τον Αύγουστο, στις 45,6 τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 83 μήνες. Ο αντίστοιχος δείκτης για τη Γερμανία βούλιαξε από τις 43,5 στις 41,4 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009, όταν ακόμη η παγκόσμια οικονομία βίωνε τους τριγμούς από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την πιστωτική ασφυξία.

Σε χαμηλά οχτώ μηνών υποχώρησε και ο PMI των υπηρεσιών της νομισματικής ένωσης, σε μία ένδειξη ότι τα προβλήματα της μεταποίησης αρχίζουν να διαχέονται και σε άλλους κλάδους. Διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες έναντι 53,5 τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή μόνο πτώση στις 53,2. Ο δείκτης νέων παραγγελιών για αγαθά και υπηρεσίες στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε πτώση για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2013.

Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έρχεται στον απόηχο της ΕΚΤ να μειώσει το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5%, αλλά και να επαναφέρει από τον Νοέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αναλυτές προειδοποιούν πως ακόμη και αυτές οι ενέργειες δεν αρκούν για να ανακόψουν την απειλή της ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν άμεσα τα δικά τους μέτρα.

Στον απόηχο των νέων δεδομένων επικρατούν ρευστοποιήσεις σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ υπό ισχυρή πίεση βρίσκεται και το ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε