Thomas Cook: Ανησυχία για νέα «γενιά» προβληματικών δανείων στον τουρισμό

Thomas Cook: Ανησυχία για νέα «γενιά» προβληματικών δανείων στον τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:12 Δημιουργία 24/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η χρεοκοπία της Thomas Cook, της «Lehman της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς» όπως την αποκαλεί ο διεθνής τύπος, εκτός των άλλων δημιουργεί και ανησυχία για τυχόν διόγκωση των προβληματικών δανείων στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού, τα οποία ήδη είναι σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, από τα 7,5 δισ. ευρώ των τραπεζικών δανείων προς τις τουριστικές επιχειρήσεις ,το 35,2% είναι «κόκκινα».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ΣΕΤΤΕ, τα τελευταία έξι χρόνια ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη: οι αφίξεις αυξήθηκαν από 16,9 εκ. το 2012 σε 33,1 εκ. το 2018, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν αντίστοιχα από € 10,4 δισ. σε € 16,1 δισ.».

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού στα χρόνια της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία της για το πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγηθεί στον τουριστικό κλάδο. Στην τελευταία επισκόπηση του τραπεζικού συστήματος, η ΤτΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (35,2%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εντοπίσει από καιρό το πρόβλημα. Μιλώντας τον Δεκέμβριο του 2016 στους “Financial Times”, ο κ. Στουρνάρας είχε ερωτηθεί για το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών και, αφού αναφέρθηκε στην εκτίμηση της ΤτΕ ότι ένα στα έξι μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αποτέλεσμα στρατηγικής αθέτησης πληρωμών, τόνισε το παράδειγμα του τουρισμού:

«Μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα: υπήρξε μια ισχυρή τουριστική περίοδος σε ορισμένα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, ο τομέας της φιλοξενίας σε αυτές τις περιοχές έχει NPLs άνω του μέσου όρου. Έτσι μπορούν οι τράπεζες να βρουν ποιος μπορεί να πληρώσει και θα πρέπει να τους ζητήσουν να πληρώσουν αμέσως».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ΣΕΤΤΕ, «τα τελευταία έξι χρόνια ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη: οι αφίξεις αυξήθηκαν από 16,9 εκ. το 2012 σε 33,1 εκ. το 2018, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν αντίστοιχα από € 10,4 δισ. σε € 16,1 δισ.».

Το κόστος

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος της πτώχευσης της Thomas Cook για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1,7 εκατ. Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου και «έφεραν» έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα ειδικά 1 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας μέσω της Thomas Cook (πάνω από 2,5 εκατομμύρια παλιότερα). Το τουριστικό γραφείο έχει εννέα ιδιόκτητα ξενοδοχεία με έλληνα εταίρο των οποίων οι εργαζόμενοι –περίπου 1.200- βρίσκονται στην παρούσα φάση στον αέρα. Επίσης, σε 39 ξενοδοχεία είχε μετοχική παρουσία, ενώ συνεργαζόταν με 500 ξενοδοχεία σημαντικού μεγέθους, χωρίς να γνωρίζουμε θυγατρικές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook έστειλε ήδη email σε έλληνες συνεργάτες με το οποίο προτείνεται άμεσο κούρεμα οφειλών της τάξης του 20% ώστε να πάρουν τα υπόλοιπα χρήματά τους.

Σημειώνεται ότι το χρέος της ιδρυθείσας το 1841 βρετανικής εταιρείας αγγίζει τα 1,7 δισεκ. λίρες.

Αν σου άρεσε κάνε