Αποφύγαμε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ, τονίζει ο Χατζηδάκης

Αποφύγαμε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ, τονίζει ο Χατζηδάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:18 Δημιουργία 24/09/19, 20:08

Στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την πορεία της ΔΕΗ, μετά τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων της Επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σε σχετική δήλωση του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young) βγάζει κάθε αστερίσκο που είχε βάλει για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και αίρει τις αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.

«Από τις 7 Ιουλίου εργαστήκαμε να αποφύγει η ΔΕΗ την χρεοκοπία, η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε, η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας που λέγεται ΔΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. «Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ σύντομα θα βρεθεί σε θετικό έδαφος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται τα χρέη της: οι συσσωρευμένες ζημιές βρίσκονται στην πλάτη της ΔΕΗ, ανέφερε: «Ξεκινήσαμε καλά, η ΔΕΗ γυρνά σε θετικό έδαφος, μέσα σε δύο μήνες η εταιρεία φεύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας».

Παράλληλα, περιέγραψε τα πέντε νέα μέτρα που θα υιοθετήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την οριστική εξυγίανσή της.

Αυτά είναι:

• Απολιγνιτοποίηση

• Μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ

• Νομοθετική παρέμβαση τον Οκτώβριο, ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τον «στενό κορσέ» των διαδικασιών του Δημοσίου, που δεν της επιτρέπουν να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στην αγορά

• Καινούριο business plan

• Άνοιγμα στις ΑΠΕ

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ως το 2028 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι όλα θα εξειδικευθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αλλά και στο επίπεδο της επιχείρησης. Είμαστε, τόνισε ο υπουργός, σε συνεχή επαφή με την κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη ώστε ό,τι γίνει στο επίπεδο της απολιγνιτοποίησης να γίνει με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας , τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας , τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους στις περιοχές αυτές. Έκανε λόγο επίσης για ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων με χρηματοδότηση από την ΕΕ για την δίκαιη μετάβαση των περιοχών αυτών

Αν σου άρεσε κάνε