4η αξιολόγηση: «Μαραθώνιος» έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

4η αξιολόγηση: «Μαραθώνιος» έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:18 Δημιουργία 26/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σε... «μαραθώνιο» καλείται να τρέξει η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει το ορόσημο της 4ης Δεκεμβρίου, να έχει δηλαδή κλείσει την 4η αξιολόγηση έως το Eurogroup.

Το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς εκτός των άλλων θα κρίνει και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SNPs ύψους 644 εκατ. ευρώ). Και ίσως δώσει και «δώρο» στην κυβέρνηση να μπορεί να συγκαταλέγει τα κέρδη αυτά στα έσοδα, κάτι που ουσιαστικά θα μειώνει το στόχο για το πλεόνασμα και θα δημιουργεί σημαντικό δημοσιονομικό χώρο.

Ως επόμενοι σταθμοί χαρακτηρίζονται η αποστολή του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου προς τα μέσα του επόμενου μηνός.

Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τους πείσει για την κυβερνητική αποφασιστικότητα να επιταχύνει την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την ορθότητα του οικονομικού μείγματος που θέλει να εφαρμόσει και για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Οι επικεφαλής των θεσμών αποχώρησαν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου

Βασικό στοιχείο αναμένεται να είναι η κάλυψη περίπου 15 προαπαιτούμενων, κυρίαρχη θέση στα οποία κατέχουν οι αποκρατικοποιήσεις (πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», πώληση του ποσοστού στα ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό).

Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία και για τη διαμόρφωση του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου το φθινόπωρο.

Συναντίληψη σε πολλά θέματα υπήρξε μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, κατά το τριήμερο των επαφών στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνοντας ότι, με βάση τις εκτιμήσεις και από τις δύο πλευρές, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται εφέτος. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, ο διάλογος σε όλη τη γκάμα των θεμάτων θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως, με στόχο να υπάρξει η έκθεση των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς το τέλος του Νοεμβρίου και πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και δεν αναμένεται νέα αποστολή των επικεφαλής στην Αθήνα.

Αν σου άρεσε κάνε