Νέα έξοδος στις αγορές για 2,5 με 3 δισ. ευρώ

Νέα έξοδος στις αγορές για 2,5 με 3 δισ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:20 Δημιουργία 27/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr» την περασμένη εβδομάδα, θα γίνει από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε μόλις χθες και το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναβγεί στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους για να αντλήσει 2,5 με 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+.

Άλλωστε, το υπουργείο Oικονομικών επιθυμεί την τακτικές εξόδους για να κρατά επαφή με τις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τις προηγούμενες εκδόσεις η Ελλάδα έχει καλύψει τον στόχο των 7 δισ. που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά.

Για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις με στόχο να αντληθούν 7 δισεκ. ευρώ ενώ μια εκ των εκδόσεων θα είναι μακροπρόθεσμος τίτλος δηλαδή 15ετές.

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032 όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Θα είναι ένα μήνυμα ότι οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό

Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος.

Η πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά 65% από τις αρχές του έτους με τη «βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,3% και του spread στις 195μ.β., το «σπάσιμο» του επιπέδου του 1% για το 5ετές ομόλογο και η πτώση της απόδοσης του 15ετούς κάτω από το 2% αποτελούν απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει πτώση άνω του 45%, όταν η συνολική πτώση από την αρχή του 2019 είναι της τάξης του 50%.

To γεγονός αυτό δείχνει την τεράστια βελτίωση του κλίματος αλλά και την ταχύτητα με την οποία τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα όσον αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του spread θα συμβάλλει και σε νέες εκδόσεις από το ελληνικό δημόσιο αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί το βασικό αποδεικτικό στοιχείο της πορείας στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε