Καταφτάνει στη Βουλή ο νόμος για το APS

Καταφτάνει στη Βουλή ο νόμος για το APS

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:15 Δημιουργία 27/09/19, 12:08

Οι εξελίξεις γύρω από το σχέδιο κρατικής εγγυοδοσίας επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης τιτλοποιήσεων (Asset Protection Scheme) βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του υφυπουργού Οικκονομικών, Γ. Ζαββού με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε και επίσημα προ ημερών το αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DC Comp).

Η έγκριση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, έτσι ώστε ως τις 20 Οκτωβρίου να έχει κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση της κρατικής εγγυοδοσίας.

Στη χθεσινή συνάντηση, πάντως, δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», όπως αποκαλείται η ελληνική εκδοχή του Asset Protection Scheme.

Ο κ. Ζαββός επανέλαβε ότι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων επί των ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων θα φθάσει έως τα 9 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν κριτήρια κατανομής τους, μεταξύ των τραπεζών.

Το ύψος των εγγυήσεων είναι αρκετό για να καλύψει, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τάξης των 27 με 30 δισ. ευρώ και επομένως κρίνεται επαρκές, ώστε να μην απαιτηθεί θεσμοθέτηση κριτηρίων κατανομής.

Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν ούτε για την τιμολόγηση του ασφαλίστρου κινδύνου, το οποίο αποτελεί το πλέον κομβικό σημείο για τη λειτουργικότητα των κρατικών εγγυήσεων, τουλάχιστον στα παρόντα επίπεδα πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε