Θωμάς: Ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ

Θωμάς: Ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 29/09/19, 18:33

Την διαβεβαίωση ότι «ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» έδωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη διάρκεια της επίσκεψης του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ακριτική Φλώρινα.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου στο κοντρόλ της μονάδας ο κ. Θωμάς τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να υπάρχουν οι χωριστές εταιρείες, αυτό έγινε προκειμένου να γίνει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όμως εφόσον δεν έγινε η πώληση τους για διάφορους λόγους, θα πάμε πάλι στην μητρική ΔΕΗ για να διαχειριστεί το δυναμικό της». Αυτός, όπως είπε, «είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθει η ΔΕΗ σε αυτά που χρειάζεται».

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της αποεπένδυσης το 2018 δημιουργήθηκαν δύο εταιρείες, η Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε. και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε. αφού αποσπάστηκαν από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΔΕΗ προκειμένου να πωληθούν.

Μιλώντας σε εργαζόμενους της μονάδας μετέφερε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης, του υπουργού και του Πρωθυπουργού, ότι - είτε γίνει γρήγορα ή αργότερα η μετάβαση στην μεταλιγνιτικη εποχή, -δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΔΕΗ θα είναι η πρώτη που θα δώσει απάντηση για τις λιγνιτικές μονάδες και η κυβέρνηση στην συνέχεια θα λάβει την πρόταση της προκειμένου να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Υπογράμμισε βέβαια ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει πολλά σε ότι αφορά τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) οι οποίες έχουν ανέβει στα ύψη και προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα ανέβουν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας ασφυκτικό περιβάλλον στην λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Ανέφερε επίσης ότι το κλίμα σε πολλές χώρες της Ε.Ε. είναι αρνητικό στην παρουσία του λιγνίτη και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ της δημιουργίας τελών και φόρων για τις χώρες που συνεχίζουν να το αξιοποιούν.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας αφού η «Μελίτη» είναι η πιο νέα και φιλικότερη μονάδα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που διαθέτει η ΔΕΗ. Έδειξε ενδιαφέρον για τις εκπομπές των ρύπων και εάν αυτές βρίσκονται κάτω από το περιβαλλοντικό όριο που έχει θέσει η Ε.Ε..

Νωρίτερα στην αίθουσα συσκέψεων του σταθμού υπήρξε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Αντωνιάδη όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ λέγοντας ότι «η ΓΕΝΟΠ δεν έχει πρόεδρο» επειδή δεν αντιδρά στις εξελίξεις της απολιγνιτοποίησης. Ο κ. Αδαμίδης αποχώρησε από την σύσκεψη λέγοντας ότι «η θεσμική ευγένεια του προέδρου της Ομοσπονδίας απέναντι στον φιλοξενούμενο υπουργό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από κάποιους ως αδυναμία».

Αν σου άρεσε κάνε