«Αγοράζουν» Ελλάδα τα διεθνή funds!

«Αγοράζουν» Ελλάδα τα διεθνή funds!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:27 Δημιουργία 30/09/19, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η είδηση της χρεοκοπίας του βρετανικού fund Oceanwood, το οποίο «σόρταρε» ελληνικές τράπεζες, στέλνει εμμέσως πλην σαφώς το εξής μήνυμα: όσοι ποντάρουν εναντίον της χώρα μας «καίγονται»!

Την ίδια ώρα, η αισιοδοξία στο περιβάλλον των διαχειριστών κεφαλαίων και των επενδυτικών τραπεζών είναι έντονη, καθώς βλέπουν πως οι προοπτικές της χώρας μετά και τις εκλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικ.

Η πλήρης άρση των capital controls θεωρείται ένα απόλυτα θετικό σήμα για την οικονομία και για τις τράπεζες, καθώς αναμένεται πως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά τους προφίλ και τα έσοδα και θα ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το ισχυρό σήμα που έστειλε η Ελλάδα με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και μάλιστα με τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, «ανεβάζει» τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στη χώρα, καθώς βλέπουν πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βελτιώνεται, η εμπιστοσύνη ενισχύεται και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει δείξει ανθεκτικότητα τους δύο τελευταίους μήνες απέναντι στην επιβράδυνση που σημειώνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, γίνονται ολοένα και θετικότερες.

Η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός

Πλούσιος και θετικός είναι ο απολογισμός της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μετέφερε και πέραν του Ατλαντικού το μήνυμα ότι η Ελλάδα «ξαναμπαίνει στο χάρτη ως μια χώρα, αξιόπιστη, σοβαρή, σύγχρονη, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια».

Ο πρώτος στόχος του πρωθυπουργού ήταν να προβάλλει τη νέα εικόνα της χώρας και γι’ αυτό το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο με επαφές με κορυφαίους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, ο επικεφαλής της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον, ο ισχυρός άνδρας του πρακτορείου Bloomberg και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και ο σύμβουλος και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Στη διάρκεια των πέντε ημερών που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε πάνελ παρουσία περισσότερων από 250 υποψηφίων επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη συνάντηση του International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations, σε τραπέζι της Goldman Sachs (παρουσία 30 CEOs), σε γεύμα που παρέθεσε παρουσία επενδυτών ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και σε εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της ομογένειας στο University Club της Νέας Υόρκης.

Και μόνο οι παρουσίες δείχνουν το ενδιαφέρον και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο «ραντάρ των διεθνών επενδυτών». Ο κ. Μητσοτάκης πήγε εκεί όχι με κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις, αλλά έχοντας δείξει εμπράκτως ότι το επενδυτικό περιβάλλον αλλάζει στην Ελλάδα. Το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων όπως του Ελληνικού, της Cosco και των Σκουριών, συνέβαλε ώστε να δοθεί το σήμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα μερίσματα, επίσης ενισχύει αυτό το σήμα. Συνεργάτης του έλεγε ότι «η άνεση με την οποία κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι γνώσεις του για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ήταν επίσης “σύμμαχοι” στην προσπάθεια του να πείσει τους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστευθούν την Ελλάδα και να καταστήσει την χώρα διεθνή επενδυτικό προορισμό».

Φυσικά και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι επενδυτές έχουν εικόνα της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει συγκεκριμένους τομείς που προσφέρονται για τοποθετήσεις κεφαλαίων και φέρνει σε επαφή τους διεθνείς επενδυτές με Έλληνες. Άλλωστε υπάρχουν και οι αποκρατικοποιήσεις που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ και αποτελούν πεδίο δυνητικών επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στα funds που αναζητούν βραχυχρόνιες κερδοφόρες τοποθετήσεις κεφαλαίων αλλά και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως της Blackstone που επένδυσε 500 εκατομμύρια ή των δύο εταιρειών που επενδύουν 650 εκατομμύρια στο Ελληνικό.

Στις αγορές ξανά

Η κυβέρνηση επιθυμώντας να αξιοποιήσει αμέσως τι κλίμα αυτό, δρομολογεί τις επόμενες ημέρες νέα έξοδο στις αγορές, τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις προηγούμενες εκδόσεις η Ελλάδα έχει καλύψει τον στόχο των 7 δισ., που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά.

Για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις, με μία εξ αυτών να αφορά μακροπρόθεσμο τίτλο, δηλαδή 15ετές.

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο, που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032, όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Θα είναι ένα μήνυμα ότι οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.

Το roadshow στο Λονδίνο

Προσφάτως, στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, υπήρχε υψηλή ζήτηση από επενδυτικά κεφάλαια και διαχειριστές χαρτοφυλακίων για συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τα υψηλόβαθμα στελέχη των 30 εισηγμένων που βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα η επιστροφή, μετά από χρόνια, μεγάλων ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δείχνει πως το Χ.Α. αναμένεται να κερδίσει το «στοίχημα» της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης την οποία ήδη «αγοράζουν» οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις τους σε ολοένα και νέα χαμηλά.

Οι συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι εισηγμένες στο roadshow του Λονδίνου άγγιξαν τις 600, ενώ το «παρών» έδωσαν πάνω από 100 διεθνή funds και 140 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές. Ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε συναντήσεις με 75 επενδυτές οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τις επενδύσεις, τα δημοσιονομικά, τις αποκρατικοποιήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε