Τι προβλέπει ο DBRS για τις ελληνικές τράπεζες

Τι προβλέπει ο DBRS για τις ελληνικές τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:09 Δημιουργία 30/09/19, 11:07

Επιτάχυνση της αποκατάστασης των θεμελιωδών μεγεθών τους «βλέπει» ο DBRS για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας πάντως πως η μείωση των «κόκκινων δανείων» παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να κινηθεί προς ένα πιο ομαλοποιημένο λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες.

Εκτιμά δε ότι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μαζί με μέτρα επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής και πρωτοβυλίες για την ενίσχυση των επενδύσεων, αναμένεται να στηρίξουν τη δυναμική της ανάπτυξης.

Οι ειδικοί του οίκου πιστεύουν ότι το ευνοϊκό οικονομικό- πολιτικό περιβάλλον και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών θα επιταχύνουν την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών τους. Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει βεβαίως ο μεγάλος των κόκκινων δανείων, που στα τέλη Ιουνίου του 2019 ήταν κοντά στα 80 δισ. ευρώ ή το 43% του συνόλου.

Θυμίζουν ότι στόχος των τραπεζών είναι να τα μειώσουν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και κοντά στα 25 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 και επισημαίνουν ότι η επιτυχής εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους. Παράλληλα διακρίνει πρόοδο στην ενίσχυση των καθαρών κερδών και της κεφαλαιακής βάσης.

Αξιολογούν επίσης ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση δύο τραπεζών να εκδώσουν χρέος Tier 2 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, που επέστρεψαν με τον τρόπο αυτό στις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε