Χωρίς δημόσιο «σήμα» από τον Ντράγκι για το QE

Χωρίς δημόσιο «σήμα» από τον Ντράγκι για το QE

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:51 Δημιουργία 01/10/19, 20:35

Χωρίς κάποια αναφορά για το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέλεξε να τοποθετηθεί το βράδυ της Τρίτης ο Μάριο Ντράγκι, στην ομιλία που έδωσε ο απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ στην Ακαδήμια Αθηνών, με αφορμή βράβευση του για την προσφορά του στην οικονομία της ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο Ιταλός τραπεζίτης αρκέστηκε να πει για τη χώρα μας πως «είναι αξιοσημείωτες οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομική σταθερότητα», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει ωφεληθεί κατά πολύ από την ένταξη της στο ευρώ. Η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση, κυρίως την Ελλάδα, να συγκλίνουν» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Ντράγκι μιλώντας γενικότερα για την Ευρωζώνη σημείωσε πως «η νομισματική μας ένωσηγεννήθηκε ημιτελής και μέσα σε μια δεκαετία αντιμετώπισε κρίσεις που ελάχιστοι περίμεναν. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Ξέρουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να υπάρξει σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών και ξέρουμε ότι τον κίνδυνο αν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την ένωση ως σύνολο. Αυτό οδηγεί σε μια μακρύτερη περίοδο υψηλά διευκολυντικών πολιτικών», τόνισε.

«Θέλουμε να ορίζουμε τις συγκυρίες, όχι να οδηγούμαστε από αυτές. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι καθαρή και ο δρόμος έχει στρωθεί» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη σταθεροποίησης κατά τον οικονομικό κύκλο, ο Ντράγκι τόνισε ότι η «δημοσιονομική πολιτική παίζει πολύ περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο μαζί με την νομισματική πολιτική και μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη επιστροφή σε σταθερότητα τιμών και γι’ αυτό σε λιγότερες παρενέργειες. Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται πιο ισχυρή όταν η νομισματική είναι κοντά στο αποτελεσματικό κατώτερο όριο, καθώς οι πολλαπλασιαστές είναι υψηλότεροι. Επιπλέον, σε συγκεκριμένες συνθήκες η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να συμπληρώσει την δημοσιονομική κόβοντας τα εμπόδια που βαραίνουν στη ζήτηση, κάτι που ισχύει σήμερα στην Ευρωζώνη.

Κατά τον ίδιο τα παραπάνω δεν σχετίζονται με τον συντονισμό πολιτικής. Το πλαίσιο στην Ευρωζώνη είναι χτισμένο πάνω στη νομισματική κυριαρχία, όπου η κεντρική τράπεζα αποφασίζει ανεξάρτητα την πολιτική της βασισμένη μόνο στην εξέταση της σταθερότητας των τιμών. Αν οι κυβερνήσεις θέλουν να δουν γρηγορότερη έξοδο από τις αντισυμβατικές πολιτικές είναι προς το συμφέρον τους να ευθυγραμμιστούν με την νομισματική πολιτική. Αυτό, όμως δεν το έχουμε δει έως σήμερα. Από το 2009 έως το 2018 το μέσο κυλινδρικά προσαρμοσμένο κυβερνητικό πλεόνασμα ήταν -5,7% για την Ιαπωνία -3,6% για τις ΗΠΑ και 0,5% για την Ευρωζώνη».

Κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η περισσότερο αποτελεσματική αντίδραση θα ήταν ένα πακέτο τόνωσης που εστιάζει στις επενδύσεις, σε επίπεδο Ευρωζώνης. Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί μια αποδοτική κατανομή των δαπανών μεταξύ των χωρών της ευρώ και είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο κάνω έκκληση για ένα δημοσιονομικό εργαλείο της Ευρωζώνης. Η συμφωνία για ένα εργαλείο προϋπολογισμού σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν καλύπτει ακόμα τα απαραίτητα κριτήρια σε όρους μεγέθους και σχεδιασμού, δήλωσε ο Ιταλός τραπεζίτης.

Η ομιλία του Παπαδήμου

Νωρίτερα, τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της Ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση. «Η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά με συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παραπέμποντας στη φραστική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο Λονδίνο το 2012: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές».

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή του κ. Ντράγκι στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του απέδωσε «ηγετικό ρόλο» στην πολιτική μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση - πολιτική που σταθεροποίησε την οικονομία της Ευρωζώνης.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011-12 και το 2015.

«Έδρασε εποικοδομητικά και αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων και στήριξε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας», επεσήμανε.

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης

Αν σου άρεσε κάνε