Στην τελική ευθεία η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό

Στην τελική ευθεία η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:11 Δημιουργία 04/10/19, 07:06
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με την υπογραφή και της τελευταίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την εκκίνηση της υλοποίησής της.

Ουσιαστικά, αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο και μετά είναι απόφαση της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, καθώς κατάφερε μέσα σε μόλις λίγους μήνες να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια, να λύσει νομικά ζητήματα, να προσπεράσει αντιδράσεις και να βάλει το μεγάλο αυτό έργο στην τελική ευθεία. Σε εκδήλωση, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε χθες, οι κ.κ, Σαμαράς και Γεωργιάδης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκκίνηση των εργασιών και τόνισαν ότι αυτό έγινε μετά από πολλά χρόνια παλινωδιών κι εμμονών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εκτός από την ουσία, πάντως, το Ελληνικό αποτελεί και ένα συμβολικό έργο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα αποτελέσει μήνυμα για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών στην χώρα είτε αυτοί αφορούν τον τουρισμό είτε την έρευνα και την τεχνολογία.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους τη μεγάλης πολυεθνικής Pfizer, που θα κατασκευάσει κέντρο έρευνας στην Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται και αντίστοιχες άλλες πρωτοβουλίες από διεθνείς «παίκτες».

Στον τουρισμό επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ξεπερνά τα εμπόδια για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων εκτάσεων σε Ρόδο Κέρκυρα, ενώ ήδη μετρά αντίστροφα και η εκκίνηση ενός μεγάλου έργου στην Χαλκιδική.

Πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι πως η ανάπτυξη είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις επενδύσεις, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τις ιδωτικοποιήσεις. Εάν αυτά γίνουν με γρήγορους ρυθμούς, πιο εύκολα και πιο άμεσα θα μπορέσει να μειώσει περαιτέρω την φορολογία, έμμεση και άμεση. Με αυτή την πολιτική θεωρεί ότι «θα πέσουν χρήματα στην πολύπαθη ελληνική οικονομία και θα τονωθεί η απασχόληση».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα έργα υποδομής. Η «γραμμή 4» του Μετρό, η ολοκλήρωση το Μετρό στην Θεσσαλονίκη, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι τα μεγάλα εμβληματικά έργα αυτής της 4ετίας.

Ο Κώστας Καραμανλής υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες την προώθηση αντιπλημμυρικών έργων ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που προέρχεται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα έργα ( μέσω ΣΔΙΤ) που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Ήδη, η μεγάλη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε