Στουρνάρας: Ανάπτυξη 5% ετησίως για επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 5% ετησίως για επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:47 Δημιουργία 04/10/19, 17:36

Την άποψη πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 5% ετησίως ώστε να ενισχυθεί σε επίπεδα προ κρίσης εντός της επόμενης δεκαετίας εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του σε συνέδριο στη Λωζάννη της Ελβετίας με θέμα την Ανταγωνιστικότητα, επί τη ευκαιρία της 30ης επετείου από την έναρξη λειτουργίας του IMD World Competitiveness Center.

Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή θέση της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές τιμές, μειώθηκε κατά 67,4 δις. ευρώ την περίοδο 2010-2016, στα 622,2 δις. ευρώ.

Για να πιαστούν οι ρυθμοί του 5% επί του ΑΕΠ ετησίως, οι οποίοι θεωρούνται επιτεύξιμοι με βάση την ιστορική εμπειρία, χρειάζονται οι κατάλληλες επενδύσεις και φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες, καθώς η εγχώρια αποταμίευση κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τις επενδύσεις που απαιτούνται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα ΣΔΙΤ

Οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση projects πρέπει να γίνει κοινή πρακτική, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το ιστορικό της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα είναι θετικό, καθώς έχουν αναπτυχθεί 14 ΣΔΙΤ που μεταφράζονται σε επενδύσεις 822 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό διαμόρφωση και έχουν ήδη εγκριθεί 12 ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η διαχείρισης απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι υποδομές με κοινωνικό χαρακτήρα.

Όμως, υπογράμμισε, ακόμη πιο σημαντικά είναι τα μελλοντικά ΣΔΙΤ που θα αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις. Αυτές, τόνισε, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε κάποιες από τις πολλές εκτάσεις του δημοσίου, μέσω συμβάσεων leasing.

Αν σου άρεσε κάνε