Μήνυμα Πομπέο για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Μήνυμα Πομπέο για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:45 Δημιουργία 05/10/19, 10:42

Το μήνυμα για την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ μεταφέρει στις αποσκευές τους για Αθήνα ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος το Σάββατο συναντάται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια, ο ίδιος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ στις 12:30 θα βρεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, με επιστέγασμα την υπογραφή της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) των δυο χωρών.

Κατά την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω η στρατηγική διάσταση της σχέσης Αθήνας - Ουάσινγκτον, με έμφαση στην εμβάθυνση της αμυντικής, διπλωματικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας τους.

Προ της άφιξης του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας και είχε χαρακτηρίσει ως «θεμελιωδώς σημαντική» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τη «σύμμαχό μας Ελλάδα».

Το απόγευμα, ο Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε