Στο «φως» το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στο «φως» το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:31 Δημιουργία 07/10/19, 07:27

Στη Βουλή είναι στραμμένα τα βλέμματα του Οικονομικού επιτελείου, καθώς σήμερα, Δευτέρα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για 2020.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι την ψήφισή του στις αρχές Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος εντός και εκτός Βουλής.

Άλλωστε, στις 4 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Για τον πρωθυπουργό, ο προϋπολογισμός του 2020 δεν είναι απλά μια κίνηση διαχείρισης, αλλά ένα κείμενο εξόχως πολιτικό και με ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς θέλει μέσα από τους αριθμούς, τις προβλέψεις και την προοπτική που θα καταγράφεται, να δώσει το στίγμα των δικών του προθέσεων. Ουσιαστικά αυτές οι προθέσεις, συνοψίζονται στα εξής :

-Λιγότεροι φόροι

-Περισσότερα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

-Μείωση της κρατικής σπατάλης

-Στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας

-Αξιοποίηση στο έπακρο των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήσεις έρευνας , γεωργικών καλλιεργειών μέσω της νέας ΚΑΠ κλπ )

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Σταϊκούρας σε νέα του συνέντευξη τονίζει πως το προσχέδιο θα επιβεβαιώνει πως δεν υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2020.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Κάθε υπουργείο θα παρουσιάσει ξεχωριστά τους στόχους και τις προοπτικές του, ενώ όλα τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, θα είναι απολύτως κοστολογημένα και καταγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.

Αυξημένα κονδύλια αναμένεται να υπάρξουν και για την έρευνα και την καινοτομία, ενώ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης θα ξεκινήσει ουσιαστικά το 2020.

Την ίδια ώρα, πολλά περιμένει ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Υγείας, καθώς για πρώτη φορά οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα είναι υπόλογες για τα έξοδα και θα λογοδοτούν για τυχόν υπερβάσεις των δικών τους προϋπολογισμών.

Το υπουργείο Υποδομών και ο Κώστας Καραμανλής δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κάτι που πιθανόν να τον βοηθήσει να επιταχύνει την προώθηση δημοσίων έργων.

Πιο αναλυτικά, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν στα κλιμάκια των θεσμών ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό και θα υλοποιηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς υπάρχουν στη «φαρέτρα» τα εξής, μεταξύ άλλων, «όπλα»:

- ενίσχυση των εσόδων και της ανάπτυξης, μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

-Η υποβοήθηση στην ανάπτυξη από την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων.

-Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

-Η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός σχεδίου, μεταξύ των οποίων και περιοχές- φιλέτα στα κοσμοπολίτικα νησιά.

-Η υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα εφέτος, ιδίως από τον ΦΠΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο (carry over) στον προϋπολογισμό του 2020.

-Ο καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον προϋπολογισμό.

-Οι εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών.

Επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να συζητηθούν σε επίπεδο Κομισιόν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020.

Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ μια ημέρα μετά, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Αν σου άρεσε κάνε