Νέο κατηγορηματικό «όχι» Μηταράκη σε μείωση των συντάξεων

Νέο κατηγορηματικό «όχι» Μηταράκη σε μείωση των συντάξεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:02 Δημιουργία 08/10/19, 13:41

Νέο κατηγορηματικό «όχι» σε μείωση των συντάξεων λέει ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Σε νέες δηλώσεις του, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμόρφωση με το ΣτΕ, «καλύπτοντας τις αδικίες, οι οποίες έχουν γίνει σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων».

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), από τις οποίες έχουν βγει στη δημοσιότητα κάποιες περιλήψεις. Δεν έχουμε ακόμα τελική εικόνα της απόφασης. Αναφέρεται μέσα πως η βάση υπολογισμού των συντάξεων στις 31.12.2014 είναι συνταγματική και θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τα τελευταία έτη», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, από τη δημοσίευση της απόφασης δημιουργούνται θέματα για τις επικουρικές συντάξεις, αυτές που κόπηκαν οριζόντια με το πλαφόν των 1.300 ευρώ που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέματα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, θέματα για τα ποσοστά αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης.

«Για όλα αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα με ένα νέο ασφαλιστικό, ευθυγραμμισμένο στις επιταγές του ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος με αρχές δικαιοσύνης και βιωσιμότητας» διευκρίνισε.

Αναφορικά με τα αναδρομικά, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι είναι δεδομένο ότι θα δοθούν, χωρίς να τεθεί σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου.

Αν σου άρεσε κάνε