«Καμπάνες» 15 εκατ. για «μαύρη» εργασία στο 3μηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

«Καμπάνες» 15 εκατ. για «μαύρη» εργασία στο 3μηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:02 Δημιουργία 15/10/19, 14:52

Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ έχει επιβληθεί σε επιχειρήσεις, που «πιάστηκαν» με φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ειδικότερα, το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019 έγιναν σε όλη τη χώρα 12.987 επιτόπιοι έλεγχοι (έναντι 11.628 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019), στη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν 1.357 αδήλωτοι εργαζόμενοι κι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15.600.527 ευρώ.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, σε σύσκεψη στο υπουργείο. Συμμετείχαν ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ο γενικός διευθυντής Ελέγχων, ο διευθυντής Σχεδιασμού Ελέγχων, η προϊσταμένη του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Αττικής κι όλοι οι προϊστάμενοι τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και του ΠΕΚΑ Αττικής.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς οι έλεγχοι και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και να αυξηθούν περαιτέρω από το 2020, μέσω ενίσχυσης του αριθμού των επιθεωρητών κι ενσωμάτωσης νέων τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινή πρακτική των ελέγχων.

Ενδεικτικά:

  • Με τον προγραμματισμό για ενισχυμένο αριθμό ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια.
  • Τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.
  • Τη δημιουργία για πρώτη φορά ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας.
  • Την αναβάθμιση του καινοτόμου συστήματος «Εργάνη».
  • Την προσαύξηση 12% στο ωρομίσθιο της μερικής απασχόλησης.
  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση κατά 5 μονάδες.
  • Την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδήλωτη εργασία.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε πως «η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με τον διπλασιασμό των ελέγχων που πετύχαμε. Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές, δεν υπάρχει για κανέναν άλλοθι. Στόχος μας είναι η εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, όπως έχουμε δεσμευτεί».

Ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε τους επιθεωρητές του ΕΦΚΑ για τον ζήλο και την αποτελεσματικότητά τους. Όπως είπε, «είναι σήμερα βέβαιο ότι θα υπερκαλύψουμε τον στόχο που είχαμε θέσει στο τέλος του καλοκαιριού για τους ελέγχους μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι τέλους του έτους. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε σε επιπλέον ενίσχυση των δομών των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης κι ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο έργο τους, ώστε να αυξηθεί περισσότερο το πλήθος και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων».

Αν σου άρεσε κάνε